Asociația Asistenților Sociali din România (ASproAS) a trimis astăzi o solicitare (ASproAS 30/23.06.2020) către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (înregistrată sub nr.15313/RG/23.06.2020) pentru aprobarea unei Ordonanțe de Urgență prin care să fie acordată pensie de urmaș pentru asistenții sociali și personalul din serviciile sociale/centrele rezidențiale care decedează ca urmare a infectării cu SARS-Cov-2 la locul de muncă. 


Urmaşii asistenților sociali și urmașii personalului angajat în serviciile sociale au dreptul la o pensie egală cu 75% din cuantumul salarial pe care persoana angajată o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

Membrii familiilor asistenților sociali și ai personalului angajat în serviciile sociale care decedează din cauza infectării cu SARS-Cov-2 la locul de muncă trebuie să beneficieze gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister.

Aplicarea OUG trebuie să vizeze toate persoanele care au decedat de la începutul acestei pandemii în România.

Solicitarea noastră prevede ca de această pensie să beneficieze copiii de până în 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

În acest moment există aprobată deja și promulgată legea privind acordarea pensiilor de urmaş pentru cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus. 

Este necesară recunoaşterea meritelor asistenților sociali și a personalului care lucrează în serviciile/centrele sociale și care pierd lupta împotriva Covid-19.

Loading

Share Button