19 martie 2019 sărbătorim ZIUA MONDIALĂ A ASISTENȚEI SOCIALE. Tema de anul acesta este: IMPORTANȚA RELAȚIILOR UMANE

Oamenii se bazează pe puterea relațiilor umane pentru a supraviețui și pentru a prospera. Ne naștem vulnerabili; în primii ani de viață depindem de îngrijirea fizică și emoțională oferită de cei din jur. 

În toată viața noastră avem nevoie de relații umane sigure. Forța relațiilor umane ne oferă o cale prin care ne dezvoltăm și o rută prin care definim ceea ce suntem și ceea ce putem să facem. Calitatea vieții noastre, fericirea noastră, abilitatea noastră de a face față în momente dificile, reziliența – sunt direct legate de gradul în care ne simțim conectați la ceilalți și ne putem baza pe ei pentru sprijin. 

Se spune că societatea este totalitatea în care oamenii se angajează în relații sociale sau, cu alte cuvinte, este o “rețea de relații”. Viața nu poate fi trăită în afara relațiilor umane. Ele sunt legătura emoțională dintre oameni. 

Asistenții sociali au recunoscut întotdeauna importanța interacțiunii umane și au folosit relațiile dintre oameni într-o manieră conștientă și deliberată în beneficiul celor care aveau nevoie de suport. 

Nimeni nu poate nega utilitatea și importanța relațiilor umane în promovarea schimbării și dezvoltării.

Pentru a reuși să îi ajute pe oameni să-și schimbe (transforme) viața într-un mod sustenabil, asistentul social trebuie să construiască întreaga relație profesională prin și pe baza unei relații umane de calitate. 

Asistentul social poate să transfere cunoașterea spre cei care au nevoie de suport doar dacă știe și poate să se “folosească pe sine” într-un mod creativ în relația profesională și dacă poate să construiască relația profesională în interiorul unei relații umane de calitate.

Relațiile umane sunt chiar în inima practicii profesionale a asistenților sociali.

Întreg suportul oferit de către asistentul social este tradus prin intermediul calității relației umane pe care el o construiește cu persoana care are nevoie de suport. 

Asistenții sociali care îi inspiră pe oameni și îi ajută să facă schimbări sustenabile în viața lor nu sunt asistenții sociali care au memorat cât mai mult din ceea ce a fost scris în asistența socială (a memora tot ce s-a scris a devenit imposibil). 

Asistenții sociali care îi inspiră pe oameni și îi ajută să facă schimbări sustenabile în viața lor sunt asistenții sociali care reușesc să construiască și să mențină relații umane de calitate. 

 Ana Rădulescu

Director general ASproAS

 

Notă: acest document este protejat de dreptul de autor al ASproAS. Prin urmare, orice reproducere integrală sau parțială, electronică sau pe hârtie, permanentă sau temporară, se poate face numai cu acordul prealabil scris al ASproAS sau cu citarea sursei. 

Loading

Share Button