Ana Radulescu: Stiai ca s-a schimbat lumea asistentei sociale? Este responsabilitatea fiecarui asistent social sa nu pierdem ceea ce am castigat deja. Acesta nu este un eseu. Este ceea ce traiesc in fiecare zi, ceea ce vad in jurul meu si ceea ce imi este aratat de catre asistentii sociali sau de catre oamenii carora noi le oferim suport si consiliere.

Asistentii sociali ma intreaba, in ultima vreme, ce se poate face in Romania ca profesia lor sa fie recunoscuta, ca ei sa fie lasati sa-si implineasca rolul profesional de a-i ajuta si sustine pe oameni si sa fie respectati ca profesionisti.

Stiti ceva? Asta s-a intamplat deja.

Tu, asistent social, inca nu sti ca asta s-a intamplat? Inseamna ca tu trebuie sa faci ceva pentru a te conecta cu lumea care s-a schimbat si pentru a schimba lumea in care traiesti.

S-a intamplat.

Oamenii stiu ca se pot ancora in asistentii sociali pentru ca ei, asistentii sociali, au cunostintele si competentele necesare pentru a-i ajuta sa-si formuleze scopurile si sa-si activeze si foloseasca resursele pentru a umari aceste scopuri pana la capat;

Oamenii stiu ca asistentii sociali au rolul de a-i ghida spre rute care ii scot din probleme si ii ajuta sa invete cum sa le evite in viitor;

Oamenii stiu ca asistentii sociali construiesc cu ei strategii pe care le pot urma si resurse pe care le pot folosi pentru a deveni persoane stapane pe propria viata, pentru a trece de la observator neputincios al propriei vieti la un om care ia deciziile necesare pentru a da sens propriei vieti;

Oamenii stiu ca asistentii sociali ii ajuta nu doar sa activeze resurse, dar sa le foloseasca intr-un mod in care este posibil sa schimbe ceva ce nu functioneaza in viata lor;

Oamenii stiu ca asistentii sociali ii sustin pentru a nu actiona intr-o maniera distructiva pentru ei si familia lor; stiu ca in momente dramatice din viata lor se pot ancora in asistentul social si in cunoasterea si abilitatile acestuia de a face ca lumea lor sa nu se prabuseasca; stiu ca in momente de teribile, in care trec prin dezastre si tragedii, undeva acolo este un asistent social care se asigura, din umbra, ca ei au ceea ce le trebuie, ca le deschide drumuri. Ca asistentul social se ingrijeste de viata lor pentru o vreme, cat ei nu au inca puterea sa o faca.  

Oamenii stiu ca asistentii sociali nu pot opri problemele sau tragediile care li se intampla; dar pot sa ii sustina sa nu fie neputinciosi in astfel de situatii, sa-si recapete puterea pentru a deveni stapani pe propria viata; sau sa-si gaseasca drumul intr-o viata care este complet schimbata de la un moment dat.

Daca oamenii din jurul tau nu stiu asta despre tine, inseamna ca trebuie sa continui sa le spui si sa le arati ca sti si poti sa faci asta. Sa stie si ei ce altii stiu deja.

Asistentul social este un specialist care ii ajuta pe oameni sa-si faca o strategie si sa activeze si utilizeze in cel mai eficient mod toate resursele disponibile pentru a-si crea scopuri de viata care sa ii proiecteze intr-un viitor in care pot fi stapani pe propria viata. Si este un specialist care asista comunitatea pentru a sustine si include fiecare om intr-un mod in care acesta poate sa utilizeze resursele sociale si personale pentru a fi parte din comunitate.

Oamenii stiu ca asistentii sociali trebuie sustinuti pentru a face toate astea. Iar noi suntem parte in a arata de ce avem nevoie pentru ca noi sa putem face toate astea.  

Dragul meu coleg, asistent social. Lumea s-a schimbat deja. E randul tau sa vezi cum si sa te alaturi la aceasta schimbare. Nu va schimba nimeni lumea ta pentru tine. Tu trebuie sa schimbi lumea ta si sa ii ajuti si pe oameni sa-si schimbe lumea lor. Acum tine si de tine sa contribui, cumva. Tu ar trebui sa sti si sa ai competentele sa poti sa faci asta. Iar daca inca nu le ai, sa accesezi resursele potrivite sa te pregatesti pentru asta.

Noi toti stim ca daca nu vedem ce s-a schimbat si cum s-a schimbat, nu putem sa conservam aceasta schimbare si nu putem să folosim aceasta schimbare pentru a declansa altele. Nu poti sa astepți pe cineva sa schimbe lumea ta! Tu esti cel care trebuie sa stie cum sa schimbe lumea pentru oameni si oamenii pentru lumea in care traiesc!

Ma bucur sa vad ca sunt multi asistenti sociali care sunt parte si contribuie la aceasta schimbare a lumii! MA ANCOREZ IN VOI!

Loading

Share Button