Secretarul General IFSW, Dr Rory Truell, a vizitat Romania, la inceputul lunii noiembrie. In aceasta perioada Dr Rory Truell, insotit de Ana Radulescu, a purtat discutii cu asistentii sociali, a vizitat servicii sociale si a discutat cu Ministrul Muncii, Dl Dragos Pislaru. 

IFSW a publicat un comunicat de presa dupa aceasta vizita. Comunicatul de presa este prezentat mai jos. Inspirati de munca asistentilor sociali din Romania, colegii asistenti sociali au tradus comunicatul in limba araba si spaniola. Mai jos gasiti link-urile.

Multumim Ionut Salcianu pentru traducerea comunicatului in limba romana.


Comunicatul in limba engleza

Comunicatul in limba araba

Comunicatul in limba spaniola


Romania nu este straina de probleme. 42,5% dintre copii traiesc in saracie si mai bine de 40% din intreaga populatie se afla sub linia saraciei. In ultimii 20 de ani, Guvernele au incercat, unul dupa altul, fara succes, sa confrunte saracia prin asistenta finala limitata, cum sunt transferurile de bani. Asta, potrivit Anei Radulescu (asistent social), este doar o parte a solutiei si nu adreseaza direct cauzele saraciei sau factorii multidimensionali asociati cu saracia.

Fiind cunoscut faptul ca incercarile din trecut ale guvernelor de a diminua saracia au esuat, asistenta sociala este acum recunoscuta ca una dintre contributiile-cheie in demersul de a sustine oamenii sa paraseasca sustenabil ciclului saraciei.

Ana Radulescu, liderul Asociatiei Asistentilor Sociali din Romania – AsproAS (membra IFSW – Federatia Internationala a Asistentilor Sociali- in Romania), crede ca asistentii sociali sunt acum recunoscuti pentru competenta lor de a ajuta oamenii nu doar sa acceseze resurse, ci si sa foloseasca acele resurse pentru a-si schimba viata.

Aceasta abordare a fost validata de Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Dragos Pislaru, de specialitate economist, care spune: „O societate nu poate progresa economic atunci cand o parte importanta a tarii traieste in excluziune sociala. Fara asistenti sociali si fara abilitatile lor, o tara nu poate progresa in termeni de incluziune sociala. Romania poate avansa doar daca intelegem ca incluziunea nu se realizeaza doar prin ajutoare in bani. In schimb, incluziunea este strategia prin care putem mobiliza membrii societatii sa se sustina unul pe celalalt. Aceasta este o fundatie solida pentru asigurarea accesului la piata muncii si crestere economica in viitor.”

Ministrul Pislaru lucreaza acum cu Ana Radulescu si cu asistentii sociali pentru a crea o strategie care sa implice intregul Guvern pentru o abordare integrata a multiplelor vulnerabilitati ale familiilor. Viziunea lor comuna este sa ne asigure ca asistentii sociali sunt activi in serviciile sociale ale fiecarei comunitati. Aceasta viziune este acum implementata aducand impreuna asistenti sociali experimentati pentru a dezvolta modele de buna practica menite a incuraja comunitatile si indivizii sa detina controlul, increderea si siguranta in vietile lor.

Secretarul General IFSW Rory Truell, care a vizitat Romania saptamana trecuta, spune ca „profesionistii de pretutindeni vor capata inspiratie si curaj vazand cum colegii lor castiga recunoastere si vizibilitate pentru munca lor. Asistentii sociali sustin cu tarie ca acele comunitati care dovedesc optimism si implicare, cu structuri sociale sanatoase, sunt o fundatie esentiala pentru dezvoltarea economica durabila. Activitatea din Romania va fi vitala in depasirea multor probleme sociale ignorate dupa decenii de dictatura si un stat esuat. Speram ca alte guverne si institutii politice internationale vor urmari indeaproape demersurile conduse de ministrul Pislaru, Ana Radulescu si asistentii sociali din Romania.”

Loading

Share Button