MULȚUMIM ASISTENȚILOR SOCIALI PENTRU EFORTUL PE CARE ÎL FAC ÎN PRIMA LINIE ÎN ACESTĂ CRIZĂ PROVOCATĂ DE SARS-COV-2!
Infectarea cu noul #coronavirus este o amenințare pentru toată populația României. Toți suntem în pericol, de aceea, Ordonanțele Militate publicate prevăd suportul din partea serviciilor sociale pentru toate persoanelor care la un moment dat se pot afla în situații de vulnerabilitate.
Serviciile sociale și intervenția asistentului social sunt considerate esențiale în această perioadă. Serviciile sociale au devenit servicii de utilitate publică, astfel că toți oamenii care se confruntă cu anumite vulnerabilități au dreptul să beneficieze de suportul asistenților sociali și de suportul serviciilor sociale.
Cu toate acestea, anumite persoane sunt supuse unui risc mai mare, sau, din cauza unor limitări, vor fi mai puțin capabile să urmeze îndrumările guvernamentale pentru a se proteja sau pentru a preveni răspândirea virusului.
Presiunea emoțională și mentală este mai mare pentru anumite persoane care sunt în situația pierderii locului de muncă sau le-au fost încheiate contractele de muncă.
Asistenții sociali care lucrează în spitale, în serviciile din comunitate sau în centrele rezidențiale se pot confrunta cu alegeri și decizii care depășesc mult limitele eticii și practicilor obișnuite. Din rezultatele pe care le avem până în acest moment din cazurile și întrebările adresate prin Help-Desk, mulți asistenți sociali sunt în situația de a reduce din suportul pe care l-ar putea oferi ca urmare a resurselor limitate și a prioritizării stricte a acestora.
Aplicarea normelor etice în practica profesională este influențată de cadrul instituțional în care lucrează asistenții sociali. Pe lângă gestionare acestor situații critice, este important să ne reamintim că asistenții sociali și serviciile sociale trebuie să mențină în continuare o practică profesională bazată pe etica profesională.
Este acceptat pe scară largă faptul că medicii, asistenții medicali, paramedicii, asistenții sociali, poliția își vor risca sănătatea pe parcursul intervențiilor.
Asistenții sociali care lucrează în spitale sau în serviciile sociale, precum și personalul serviciilor/centrelor sociale, care, prin natura muncii lor vin în contact direct cu persoanele infectate sau care sunt suspecte de infectarea cu SARS-CoV-2 se confruntă cu multe dintre aceleași riscuri, dar aceast aspect este puțin înțeles și asumat la nivel public.
În baza coordonării cu colegii din alte țări, ASproAS pune la dispoziție câteva elemente care au impact asupra practicii profesionale bazate pe principiile etice.
Asistenții sociali au responsabilitatea de a derula acțiuni care să le asigure lor și comunității protecția și sănătatea
Asistenții sociali au responsabilitatea de a conștientiza propriile nevoi și îngrijorări, de a căuta ajutor și de a se îngriji de ei și de ceilalți în această perioadă dificilă. Este important ca asistenții sociali să solicite supervizare profesională. Pentru a oferi suport, CFCECAS a pus la dispoziția asistenților sociali și serviciilor sociale un Help-Desk.
Asistenții sociali sunt încurajați să solicite suport atunci când sunt în situația în care nu au claritate asupra modului în care pot să mențină etica profesională în contexte de lucru critice.
Responsabilitățile etice ale asistenților sociali în practica profesională
Principiile etice privind intervenția bazată pe construirea relațiilor interpersonale, bazată pe înțelegerea situațiilor și răspunsul centrat pe persoană continuă să fie fundamentul intervenției asistentului social.
De asemenea, prioritizarea nevoilor și gestionarea riscurilor sunt esențiale în actele profesionale ale asistentului social în această situație de criză.
Aspecte necesare pentru a menține o practică bazată pe principiile etice!
- Asistenții sociali au nevoie să își clarifice și să își stabilească obiectivele intervențiilor împreună cu angajatorii, astfel încât să existe o înțelegere comună asupra a ceea ce urmează să fie realizat.
- Oricât de dificile ar fi circumstanțele, asistenții sociali ar trebui să arate întotdeauna respect față de oamenii cu care lucrează și să fie transparenți în acțiunile care urmează să aibă loc, dar și asupra resurselor existente.
- Influențarea deciziilor din cadrul instituțiilor politice, economice și sociale este o parte acceptată a practicii asistentului social. Asistenții sociali vor pleda pentru dezvoltarea unui suport adecvat și vor susține dezvoltarea de servicii care să răspundă nevoilor oamenilor. În ultimele zile, serviciile sociale au trecut printr-o reorganizare a modului în care sunt furnizate. Asistenții sociali vor continua să solicite furnizorilor de servicii să mențină suportul pentru oamenii aflați în dificultate.
- Modificările privind impactul noului coronavirus sunt rapide, iar deciziile guvernamentale se modifică continuu. Asistenții sociali vor fi informați permanent cu privire la evoluțiile și la modul în care acest lucru influențează practica lor. Conectarea la informații de încredere, din surse sigure privind intervenția socială este esențială pentru menținerea celor mai bune practici.
- Supervizarea profesională este esențială în această perioadă. Asistenții sociali ar trebui să se asigure că primesc supervizare profesională privind practica profesională. În acest sens, asistenții sociali pot accesa Help-Desk-ul pus la dispoziție de către CFCECAS.
- Este important să fie respectate drepturile omului, chiar dacă avem stare de urgență. Argumentarea este absolut necesară atunci când anumite servicii nu sunt dezvoltate sau nu sunt menținute. Căutați să aduceți argumente și acționați pe baza unei predictibilități a impactului.
- Asistenții sociali vor include în evaluarea contextului social posibilitatea infecției cu SASRS-CoV-2 în acest moment. Evaluarea riscurilor și menținerea echilibrului între siguranța propriei persoane și a celorlalți este fundamental în etică profesională a intervenției sociale. În intervențiile realizate, asistenții sociali vor urmări și vor respecta recomandările și obligațiile impuse de instituțiile statului.
- Asistenții sociali sunt obișnuiți să lucreze cu persoane care refuză suportul sau care au dificultăți în a respecta regulile și obligațiile sociale sau legale. Este important ca, în timpul pandemiei, asistenții sociali să reziste presiunii de a diminua demersurile profesionale și de a apela rapid la răspunsuri coercitive. Asistenții sociali trebuie să solicite îndrumări cu privire la modul în care să se poziționeze față de anumite situații în relația cu persoanele care refuză suportul.
- Resursele alimentare și medicamentele pot să fie limitate în această perioadă. Este necesar un acces echitabil. Asistenții sociali îi vor încuraja pe oameni să cumpere ceea ce este necesar, astfel încât persoanele vulnerabile să nu fie lipsite de elementele esențiale de bază.
- Asistenții sociali pot fi în situația de a desfășura activitatea profesională la limitele experienței lor practice sau a eticii profesionale. Este important să solicite suport și să-și împărtășească experiența cu ceilalți pentru a îmbunătăți practica profesională și rezultatele obținute.
- Mulți asistenți sociali riscă să fie victime ale infectării cu SASR-Cov-2 sau pot suferi pierderi personale. Este important ca în această perioadă asistenții sociali să rămână în contact unii cu alții și să solicite și să ofere suport. ASproAS continuă să ofere suport asistenților sociali și să îi ajute să se conecteze cu resursele existente.
Asistenții sociali se vor asigura că sunt conectați la rețele de suport personal și profesional. O bună igienă mentală și emoțională este absolut necesară în această perioadă și o condiție pentru a menține o atmosferă pozitivă cu colegii și cu oamenii care sunt vulnerabili și au nevoie de suport pe toată perioada acestei crize.
Acesta este un proiect cordonat de către IFSW Europe pentru ghidarea activităților de practică în serviciile sociale în perioada pandemiei.
Acest proiect este coordonat de Ana RĂDULESCU – Președinte al Federației Internaționale a Asistenților Sociali, Europa.