Asociatia Asistentilor Sociali din Romania (ASproAS) solicita Doamnei Ministru al Muncii si Justitiei Sociale sa solutioneze problemele salariale si sa ofere o grila unitara corecta pentru angajatii Directiilor de Asistenta Sociala (DAS-uri), ai Serviciilor Publice de Asistenta Sociala (SPAS-uri) si ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). De asemenea, solicitam corectarea deciziei privind modalitatea de stabilire a salariilor in cadrul administratiilor publice pentru personalul din asistenta sociala. Aceste decizii creaza dependenta si obedienta in relatia dintre angajati si angajatori in spatiul institutiilor publice si afecteaza activitatea profesionala a angajatilor care ar trebui sa lucreze in interesul oamenilor.

Asistentii sociali si personalul din DGASPC-uri, DAS-uri si SPAS-uri constituie o categorie de angajati cu o activitate complexa si esentiala pentru bunastarea sociala si economica a societatii romanesti. Asistentii sociali si angajatii serviciilor publice de asistenta sociala sunt in slujba oamenilor care traiesc in saracie si se confrunta cu diferite forme de excluziune sociala. Ei sunt cei care au responsabilitatea sa ii sustina pe oameni in momentele de dificultate care le pun in risc atat viata sociala, cat si situatia economica. De asemenea, asistentii sociali din DGASPC-uri, DAS-uri si SPAS-uri sunt cei care trebuie sa promoveze si sa reactioneze impotriva practicilor si politicilor locale care incalca drepturile omului si drepturile sociale. Asistentii sociali sunt cei care confrunta administratiile publice locale cu impactul deciziilor luate si pledeaza pentru schimbari si pentru investitie in masuri care sunt necesare si adecvate nevoilor oamenilor. Asistentii sociali, precum si personalul serviciilor sociale, sunt cei care trebuie sa pledeze pentru drepturile altora si sa obtina resursele necesare oamenilor pentru a iesi din starea de saracie sau pentru a fi sustinuti in momente de vulnerabilitate sociala. Asistentii sociali ii reprezinta pe cei care nu pot face asta.

Dependenta de primar sau de consiliul local pentru stabilirea salariului, blocheaza munca asistentilor sociali si a personalului din DAS-uri si SPAS-uri, asa cum dependenta de Consiliul Judetean blocheaza activitatea personalului din DGASPC-uri. Lipsa de independenta va limita capacitatea acestora de a pleda pentru respectarea accesului oamenilor la servicii sociale. Exista ingrijorarea reala fata de relatia dintre obedienta manifestata si stabilirea pragului salariului, dar si fata de riscul de a diminua capacitatea de angajare, mentinere si formare a personalului din DGASPC-uri, DAS-uri si SPAS-uri.    

Protestul nostru este legat de faptul ca nu exista nici o reactie de sustinere pentru eliminarea discriminarii angajatilor din DGASPC-uri, DAS-uri si SPAS-uri, dar si pentru faptul ca va fi blocata munca celor care lupta si intervin pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale in Romania. Angajatii DGASPC-urilor, DAS-uri si SPAS-uri trebuie sa fie independenti. Primarul, Consiliul Local sau Consiliul Judetean nu trebuie sa poata decide salariul functionarului public, respectiv cel al angajatilor serviciilor publice de asistenta sociala.  

Consideram ca este extrem de necesara acordarea unei atentii sporite cresterii capacitatii serviciilor publice de asistenta sociala din cadrul administratiilor publice locale pentru a produce schimbari sustenabile in aria combaterii saraciei si a excluziunii sociale si solicitam Doamnei Ministru al Muncii si Justitiei Sociale sa corecteze deciziile privind personalul din administratiile publice locale.

Si mai ales sa ne ajute sa angajam asistenti sociali in cadrul DAS-urilor si a SPAS-urilor, cu precadere in cele 535 de comunitati care se afla la un nivel de saracie extrema si peste medie. Acest lucru ne va ajuta sa atingem obiectivele pe care Romania le-a asumat in Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei pentru perioada 2015-2020.

Ana Radulescu

Director general ASproAS

 

Loading

Share Button