Asistentii sociali AsproAS lucreaza la foc continuu, de mai mult de o saptamana, pentru a oferi suport familiilor afectate de tragedia de la Colectiv. Noi suntem inca in stare de urgenta in suportul pe care il oferim oamenilor.

Interventia asistentului social in situatii de criza sau de urgenta cu victime multiple si de o asemenea gravitate nu are precent in Romania. Noi am fost obligati sa incepem totul de la zero. Am contat pe practica internationala si pe valorile asistentului social si am creat un serviciu suport total nou pentru Romania.

Zilele acestea, suportul asistentilor sociali AsproAS a vizat nu doar familiile celor care sunt spitalizati. Noi am intervenit in cazul persoanelor transferate (pentru a le oferi suport familiilor in tarile in care au ajuns), am oferit suport pentru repatriere, precum și suport familiilor in cazul celor pentru care timpul s-a oprit.

Am oferit suport tuturor familiilor care au avut nevoie de noi. Si suntem inca activi pentru familiile care au nevoie de noi. Ce am facut zilele acestea?

  • am oferit suport pentru deplasare si insotire in diferite puncte din Bucuresti, atat pentru familiile care nu sunt din Bucuresti, cat si pentru persoanele care au avut nevoie de suport;
  • am fost langa familii de cate ori au avut nevoie sa vorbeasca cu cineva despre ingrijorarile pe care le aveau;
  • am fost langa o parte dintre familii, seara tarziu sa ne asiguram ca ajung cu bine acasa dupa vizita sau dupa discutia de seara cu medicul;
  • am mers la aeroport pentru a astepta persoanele care s-au intors acasa dupa ce au pierdut pe cei dragi; este greu de descris drama celor care intorc acasa singuri;
  • am contactat asistentii sociali, colegii din alte tari, pentru a ne asigura ca ofera suport special persoanelor care insotesc persoanele transferate;
  • am sustinut familiile sa acceseze resurse financiare de la diferiti donatori si am asigurat confidentialitatea de care au avut nevoie;
  • am contactat Ministerul Muncii si am primit imediat, dupa publicare in Monitorul Oficial, Hotararea de Guvern privind resursele financiare pentru familiile cazurilor spitalizate de la colectiv, am copiat aceasta hotarare pentru fiecare familie si le-am prezentat detaliile de care trebuie sa tina seama.

Pentru cei care timpul s-a oprit, am oferi informatii despre procedura de inregistrare a decesului si suport pentru a contacta capele sau pentru a activa paza la capele, precum si informatii despre modul in care pot intra in posesia ajutorului de deces.

Pe langa toate acestea, incercam sa oferim familiilor informatii despre locatiile in care pot sa solicite diferite documente. Spre exemplu, o parte dintre ei au dorit sa stie unde pot solicita procesul verbal constatator al accidentului sau unde si cum pot sa depuna documentele pentru a intra in posesia banilor oferiti de catre stat.

Astazi am cautat informatii si am incercat sa ajungem si la familia de la accidentul din Brasov care a plecat in Austria.

La acest moment am reusit sa ajungem la 65% dintre familii si sa le oferim suport. La toate familiile am trimis informatia destre suportul pe care putem sa il oferim si speram sa fi ajuns. Echipa de asistenti sociali AsproAS nu a primit informatii dspre cazuri sau date de contact din partea Ministerului Sanatatii, din partea medicilor sau din partea Misiunilor Diplomatice din tarile in care au fost facute transferuri. Datele despre cazurile Colectiv au fost tratate ca date confidentiale si asta este foarte bine pentru familii. Noi am initiat toate contactele si am oferit libertatea familiilor sa decida daca vor sa ne contacteze sau vor sa foloseasca suportul nostru.

Incepand cu ziua de maine echipa ASproAS va contacta din nou toate familiile afectate de tragedia de la Colectiv pentru a oferi informatii despre modul in care pot intra in posesia resurselor financiare oferite de catre stat.

Am avut multe momente in care oamenii ne-au multumit pentru tot suportul; astazi am primit un telefon de la o familia care a finalizat inmormantarea si m-a sunat sa imi multumeasca pentru ca am fost langa ei si i-am sustinut.

Cand familiile, care sunt inca in spitale, ne zambesc si ne accepta in viata lor, desi viata lor este o drama in acest moment, si ne lasa sa ii sustinem in aceste momente, intelegi ce inseamna munca noastra ca asistenti sociali.

Investitia in asistenta sociala este o investitie in binele unei societati. Astazi asistentii sociali traiesc aceasta realitate. Am aratat valoarea profesiei noastre. Am fost langa oameni in momente de schimbare dramatica.

MULTUMIM TUTUROR ASISTENTILOR SOCIALI CARE AU SUSTINUT ECHIPA AsproAS!

Ana RADULESCU

Director general ASproAS

Loading

Share Button