Numar de telefon disponibil pentru asistenta cazurilor de la Colectiv de catre echipa asistentilor sociali
Avem o echipa de asistenti sociali ASproAS pregatiti sa intervina
0752 07 4353
Asistentii sociali pot interveni si intervin pentru suportul familiilor care au persoane spitalizate sau pentru persoanele spitalizate! Nu este doar o forma de a spune, este o certitudine confirmata de medici, familiile afectate, persoanele care sunt spitalizate si experinta pe care o avem pana acum. Avem nevoie ca asistenti sociali sa fie lasati sa lucreze in spitale!
Pentru a raspunde nevoilor familiilor care sunt acum langa cei dragi aflati in spitale, asistentii sociali au deci sa formeze un grup de suport in cadrul AsproAS (Asociatie a asistentilor sociali profesionisti). La invitatia lui Gabriel Diaconu, AsproAS s-a alaturat grupului de suport IMPREUNA REZISTAM pentru a oferi asistenta sociala.
Asistsentii sociali care ofera suport in cadrul ASproAS, pentru familiile victimelor de la Colectiv, lucreaza voluntar.
ASproAS nu strange fonduri financiare pentru familiile afectate de tragedia din Colectiv. Rostul nostru, al asistentilor sociali, este sa evaluam nevoile imediate si pe termen lung pe care le au, sa punem in legatura familiile cu resursele de care au nevoie, sa activam resurse acolo unde este necesar, sa insotim familiile si sa facilitam relatia cu alte institutii cu care trebuie sa se relationeze, sa le sustinem in anumite demersuri pe care trebuie sa le faca in relatie cu drama prin care trec si sa le pregatim dupa spitalizare sa isi reia activitatile sau sa-si reconstruiasca viata profesionala si sociala. ACEASTA ESTE MUNCA PE CARE O FACE UN ASISTENT SOCIAL!
ASproAS pastreaza confidentialitatea datelor si a cazurilor cu care lucreaza si face apel catre cei care expun cazurile din Colectiv sa o faca pastrand confidentialitatea si demnitatea familiilor afectate de tragedie.
Pe parcusul activitatii noastre atat in spitale, cat si in relatie cu alti parteneri sociali am primit mai multe intrebari legate de implicarea asistentilor sociali. Am decis sa va prezentam aici intrebarile.
Avem nevoie de asistenti sociali la fata locului, in cazul unei tragedii?
Ar fi de dorit ca asistentii sociali sa fie parte din echipele SMURD. AsproAS colaboreaza cu asistentii sociali SMURD Targu Mures si am contactat Departamentul pentru Situatii de Urgenta pentru colaborare. Speram sa accepte suportul pe care il pot oferi asistentii sociali. In Romania avem modelul de buna practica din Targu Mures in care asistentii sociali lucreaza in SMURD.
Ce putem face ca asistenti sociali? putem contacta familiile si putem oferi suport membrilor familiei pentru a avea informatii despre locatia in care se afla persoanele care au fost prinse in tragedii; in aceste situatii oamenii au nevoie de informatii despre membrii familiilor lor, au nevoie de orientare si suport pentru a face anumite demersuri care se impun chiar in acele momente ale tragediei si au nevoie de suport pentru a-si organiza aspectele de viata personala. In tragedia de la Colectiv au fost parinti care au venit din provincie si nu au stiut unde sa isi caute copiii sau fratii; desi au existat, in acea seara, oferte de transport nu au stiut de aceasta resursa, au avut copiii lasati acasa sau copii pe care i-a adus cu ei, au ramas peste noapte in spital si au avut nevoie de suport pentru persoanele ramase acasa si pe care le aveau in grija. In seara tragediei de la Colectiv au circulat mai multe resurse pe retelele sociale. Nu toate erau credibile. Dar multe au fost reale si daca ar fi fost accesibile familiilor afectate, ar fi usurat situatia lor. Asistentul social poate facilita accesul la resurse.
Ca in multe alte situatii, si in domeniul asistentei sociale avem un paradox. Oamenii au nevoie de asistentii sociali, avem asistenti sociali gata sa le ofere suport profesionist astfel incat sa le fie mai usor sa treaca prin momente extrem de dificile, dar oamenii nu au aceasta obisnuita de a contacta asistentii sociali sau a accepta suportul lor. Si mai rau este ca spitalele nu sunt obisnuite cu asistentii sociali in peisajul unor asemenea momente. Din pacate.
Cand am ajuns in spitale cu asistentii sociali AsproAS, oameni ne-au spus: daca acesta este suportul pe care puteti sa il oferiti, ne bucuram ca ati venit. Ce bine era daca erati aici in prima zi.
Noi am fost in spitale, dar nu am avut acces sa ajungem la ei.
Care este suportul pe care asistentii sociali il pot oferi familiilor care au pe cei dragi in spitalizati?
Stim ca in perioada in care copiii, fratii sau parintii sunt in spital ca urmare a unei asemenea tragedii, familiile traiesc starea de oboseala si neputinta. Nu au un pronostic medical clar si sunt inspaimantati de ceea ce se poate intampla, au locuri de munca unde nu mai fac fata si uneori au alte persoane acasa care depind de ei (copii sau persoane care au nevoie de ingrijire).
Un suport pe care putem sa il oferim este sa aducem resusele mai aproape de familii. Pe parcursul acestor zile au fost oferite diferite resurse, dar aceste resurse nu au ajuns la cei care aveau nevoie de ele. Asistentii sociali pot sa verifice resursele oferite pentru a se asigura ca sunt reale si pot sa coreleze aceste resurse cu familiile care au nevoie. Un exemplu este consilierea juridica oferita. Sunt juristi care isi ofera serviciile, dar ei nu pot merge in spitale sa ii anunte pe oameni de acest suport. Asistentii sociali pot pune familiile in contact cu aceasta resursa.
Un alt suport este sa ii insotim pe cei care au nevoie sa intre in contact cu alte institutii. In cazul unor asemenea tragedii oamenii trebuie sa contacteze casele de asigurari de sanatate pentru diferite documente, politia pentru restituirea obiectelor sau diferite alte institutii. Familiile au nevoie de informatii sau au nevoie sa fie insotite pentru ca momentele sunt prea incarcate emotional si este greu sa le faca fata singuri.
Si nu in ultimul rand, asistentii sociali pot oferi suport punctual pe nevoie specifice pe care familiile nu le pot acoperi imediat. Este vorba de oferirea unui suport imediat pentru ingrijirea sau insotirea copiilor acestor familii. Acum, de exemplu, se vorbeste de transferul bolnavilor in alte tari. Impreuna cu bolnavii pleaca si persoane apropiate, iar uneori copiii raman cu rudele care nu sunt pregatite pentru aceasta situatie. Asistentii sociali pot oferi suport celor care au copiii in ingrijire pe aceasta perioada.
Se mai vorbeste de faptul ca nu toti cei care sunt in spital si se zbat pentru viata, vor si reusi. Nu mai este necesar sa spun ca, dupa momentul in care o familie afla teribila veste despre decesul persoanei dragi, ar fi necesar ca asistentul social sa indrume familia si mai ales sa o insoteasca in demersurile care se impun. Oamenii sunt deja epuizati. Nu vor face fata singuri unei noi drame. Si vorbim iar despre nevoia de resurse. Asistentii sociali spera ca oamenii sa le accepte suportul in aceste momente.
Asistentii sociali mai trebuie sa ofere suport si dupa ce bolnavii merg acasa dupa spitalizare?
Persoana care a suferit si familia acesteia are mare nevoie de suportul unui asistent social. Cu siguranta in anumite situatii este nevoie de suportul psihologilor. Dar este mare nevoie de suportul asistentilor sociali.
De obicei suportul oferit de oamenii de buna credinta este legat de momentul tragediilor, dar dupa o vreme familiile raman singure. Vor avea nevoie de suport pentru a accesa diferite resurse cu care sa-si rezolve problemele care apar.
Mai mult, asistentii sociali pot pregati familiile pentru modificarile care vor apare in viata sociala si profesionala a persoanelor afectate de tragedie ca urmare a situatiei prin care au trecut. Viata acestor persoane si a familiilor lor se va modifica radical intr-un timp foarte scurt. Cei care acum sunt in spitale si vor ramane cu urme fizice vizibile sau se vor confrunta cu diferite limitari, vor fi nevoiti sa-si modifice complet activitatile de munca, relatiile sociale sau activitatile de timp liber. Cei mai multi nu isi vor mai putea relua activitatile pe care le-au avut pana acum. Nu vor mai putea face lucrurile pe care le-au facut pana acum. Familiile au nevoie sa fie sustinute pentru a face fata modificarilor produse in viata lor.
Care este suportul pe care asistentii sociali il pot oferi familiilor care au pierdut deja pe cineva din familie?
In cazul deceselor apar nevoi legate de diferite proceduri si actiuni pe care familia trebuie sa le faca. Membrii familiilor au nevoie de indrumare si uneori de insotire pentru a solicita anumite documente sau pentru a face fata stresului emotional legat de diferite actiuni.
Intr-o familie, fiecare isi are rolul sau. Cand o persoana dispare din peisajul familiei lasa un gol emotional, dar si un gol legate de rolul pe care il avea. Dificultatea majora apara atunci cand persoana care a decedat era persoana care sustinea familia. Asistentii sociali pot oferi suport pentru a ajuta familia sa se reorganizeze sub aspectul transferului de roluri de la persoanele care nu mai sunt catre alti membri ai familiei sau sa ajute familia sa ajunga la resursele necesare. Doliul este perioada in care asistentii sociali sunt necesari.
Avem nevoie de asistenti sociali in spitale?
Avem nevoie de asistent social in spital. In multe spitale avem persoane internate pentru ca nu au unde sa mearga. Avem multi medici care inteleg rolul pe care il au sau il pot avea asistentii sociali. Speram sa convingem prin practica noastra ca este necesar sa fie angajati asistenti sociali in spitale.
Ana RADULESCU