Apel către asistenții sociali din serviciile sociale și din unitățile medicale!
Voi nu doar că nu veți putea lucra de acasă, dar veți fi în contact cu cele mai vulnerabile persoane.
Asigurați-vă că susțineți personalul de îngrijire din centrele rezidențiale în aplicarea măsurilor de protecție impuse sau recomandate de către autorități. Asistenții sociali și personalul de îngrijire trebuie să continue să asigure suportul copiilor și adulților din centrele rezidențiale, dar și asistența persoanelor vulnerabile din comunitate și din unitățile medicale.
Mulți asistenți sociali au beneficiat de formare în evaluarea riscurilor și în gestionarea relațiilor interpersonale în care sunt prezente riscuri multiple, de la cele medicale la cele sociale.
Asistenții sociali și personalul de îngrijire sunt în prima linie în relație cu persoanele vulnerabile. Mențineți regulile de siguranță pentru a nu vă expune riscurilor!
Fără asistenți sociali și personal de îngrijire am experimenta un haos social. De aceea, chiar dacă sunt epuizați, asistenții sociali din Coreea de Sud nu pot renunța la asistența și suportul celor mai vulnerabile persoane din comunitate!
(Ana Rădulescu)
În fruntea luptei împotriva corona-virusului se află personalul medical. Medicii și asistenții medicali își îndeplinesc responsabilitățile în calitate de furnizori de servicii medicale, chiar și atunci când există riscul de infecție. Dar au și ei limitări fizice și limitări date de capacitatea spitalelor de a răspunde nevoilor de asistență. Grija de un număr din ce în ce mai mare de pacienți duce la epuizarea echipei medicale. Infecția personalului medical apare și ea. Daegu avea 3.610 cazuri confirmate, dar mai mult de 600 de persoane sunt neglijate acasă din cauza lipsei de paturi de spital.
Sistemul de asistență socială din Coreea de Sud s-a prăbușit.
Mulți asistenții sociali care au ajutat persoanele vulnerabile s-au infectat, ceea ce a dus la un vid în echipele serviciilor sociale. Centrele de asistență comunitară sunt închise toate de acum 2 săptămâni. Asistenții sociali care sunt încă sănătoși sunt fără nici un ajutor.
Persoanele vârstnice, cele mai expuse riscurilor, sunt majoritatea infectate în centrele rezidențiale. Pentru a asigura prevenția, multe din centrele rezidențiale au fost izolate cu întreg personalul. Pentru două săptămâni, nimeni nu a părăsit locul de muncă. Asistenții sociali sunt izolați de propriile familii și epuizați.
Asistenții sociali au fost cu toții responsabili de îngrijirea persoanelor vârstnice care nu mai aveau hrană în comunitate și a persoanelor cu dizabilități care aveau un vid în furnizarea serviciilor de asistență.
Asistenții sociali se luptă pentru persoanele vulnerabile din comunitate la fel cum personalul medical se luptă în domeniul medical.
Numărul persoanelor vulnerabile care nu pot ieși din casele lor crește zi de zi, iar asistenții sociali par să aibă încă un drum lung de parcurs.
Federația Internațională a Asistenților Sociali, prin intermediul Secretarului General, a solicitat tuturor guvernelor să se asigure că asistenții sociali sunt dotați cu echipamente de protecție, suport, informații și instruire adecvată. Resurse suplimentare trebuie alocate asistenților sociali și altor profesioniști care sunt deja sub presiune extremă. La nivel global, asistenții sociali au un rol esențial, deoarece lucrează cu populații care prezintă un risc ridicat în cazul în care infecția se va răspândi în comunitățile lor, cum ar fi persoanele fără adăpost și persoanele aflate în sărăcie, fără acces la facilitățile de igienă sau servicii medicale.
Mai multe informații
South Korea National Associacion of Social Workers: Report on Social Work and the Corona Virus