Pe 21 martie 2017, de Ziua Mondiala a Asistentei Sociale, asistentii sociali din toata lumea vor promova impreuna sustenabilitatea dezvoltarii comunitatii si a mediului.
Exista mai multe definitii si exista moduri diferite prin care comunitatile pot atinge o dezvoltare durabila, sustenabila.
Sustenabilitatea dezvoltarii unei comunitatii depinde de crearea și mentinerea sanatatii sale economice, de sanatatea mediului, promovarea echitatii sociale, precum si stimularea participarii cetatenilor in planificarea si punerea in aplicare.
Comunitatile care angajeaza cetatenii sa dezvolte o viziune colectiva pentru viitor si care aplica o abordare integrata a obiectivelor privind mediul, economia si societatea sunt cele care au succes.
Care este legatura dezvoltarii comunitatii si a mediului cu asistenta sociala?
Asistenta sociala promoveaza schimbarea sociala, mobilizarea eficienta a resurselor pentru solutionarea problemelor, cresterea capacitatii oamenilor pentru a participa la dezvoltarea sociala si oportunitatea de a trai bunastarea in comunitati si intr-un mediu cu dezvoltare sustenabila.
Asistenta sociala este legata direct de dezvoltarea economica si sociala, si fara asistenta sociala nu poate fi vorba de dezvoltare sustenabila a comunitatii si a mediului. O economie durabilă este una care ia in considerare efectele pe termen lung ale afacerilor economice si are un impact benefic asupra mediului inconjurator si asupra oamenilor. Iar o comunitate sustenabila este un loc in care oamenii doresc sa traiască si sa munceasca.
Educatia pentru sustenabilitate include dezvoltarea unei gandiri creative si critice, ruperea barierelor create intre oameni (ex. beneficiari de servicii sociale sau asistati sociali), centrarea pe relatiile sociale bazate pe valori comune, centrarea pe justitia sociala si gandirea pe termen lung, cresterea gandirii bazate pe analiza de impact si o constiinta a impactului deciziilor.
Asistentii sociali prin profesia lor si prin munca de zi cu zi se angajeaza:
- sa sprijine si sa influenteze structuri si sisteme care sa permita oamenilor sa aiba putere asupra propriilor lor vieți;
- sa sprijine si sa influenteze structuri si sisteme care sa abordeze in mod pozitiv cauzele profunde ale opresiunii, ale mentinerii obedientei si ale inegalitatii;
- sa lucreze impreuna, cu oamenii care folosesc servicii si cu alte persoane care impartasesc aceleasi obiective si aspiratii, pentru a crea o lume bazata pe justitie sociala si dezvoltare comunitara;
Asistentii sociali sunt martorii faptului ca acele comunitati care au structuri sociale puternice sunt capabile sa sustina economii stabile. Companiile doresc sa opereze in medii in care forta de munca este calificata si exista o cerere durabila din partea membrilor comunitatii.
Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW) a inclus acest subiect in agenda asistentei sociale si a ales acest subiect ca tema pentru Ziua Mondiala a Asistentei Sociale in 2017.
Asociatia Asistentilor Sociali din Romania (ASproAS) este membra a IFSW si sustine in 2017 promovarea dezvoltarii sustenabile a comunitatilor si a unui mediu durabil.
Noi stim ca oamenii care traiesc intr-un mediu coerent, stabil si echitabil pot sustine o economie durabila.
De aceea va invitam sa fiti alaturi de noi in pe 21 martie 2017.