Stiai? Asistentii sociali din Europa fac demersuri impotriva TTIP si TISA

Asistentii sociali din Europa, prin intermediu Federatiei Internationale a Asistentilor Sociali (IFSW), Regiunea Europa, fac demersuri, dupa votul din Parlamentului European din 08.07.2015, ca propunerile prezente in acordurile USA/UE, cum ar fi EU/US Trade in Services Agreement (TISA) and Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) sa excluda serviciile sociale.

Demersurile IFSW, sustinute de catre AsproAS, prevad ca TISA si TTIP :

  1. sa nu se aplice serviciilor sociale si furnizorilor de servicii sociale;
  2. sa nu preia locul guvernelor de a reglementa furnizarea serviciilor sociale;
  3. sa includa clauze prin care sa fie excluse serviciile sociale din formularea “servicii de interes public”;

De ce ne ingrijoreaza aceste acorduri? Pentru ca pun interesele companiilor pentru profit inainte de intereselor oamenilor. Pentru ca, daca vor include si serviciile sociale si acestea vor fi privatizate catre companiile de profit, atat angajatii cat si persoanele care au nevoie de suport vor fi pe locul doi in lista prioritatilor companiilor, dupa preocuparea pentru profit. Pentru ca dupa semnarea acestui acord, statul nu va mai putea decide anularea unui contract cu o companie pentru servicii furnizate sub standardele minime. Companiile vor putea sa scada calitatea serviciilor in favoarea propriului profit.

Informatii despre pozitia IFSW:

http://ifsw.org/wp-content/uploads/2015/10/Motion-on-Exclusion-of-Social-Work-Services-from-Transatlantic-Trade-and-Investment-Partnership-TTIP.pdf

Loading

Share Button