Simina Marina VOICU
Profesie: ASISTENT SOCIAL
Absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, Specializarea ASISTENȚĂ SOCIALĂ
CUM ESTE SĂ LUCREZI CA ASISTENT SOCIAL ÎN SPITAL
Eu mi-am desfășurat activitatea ca asistent social, voluntar în Spitalul Bagdasar Arseni, în relație cu victimele tragediei din Colectiv şi familiilor acestora. În acest spital, personalul medical nu părea deloc familiarizat cu munca pe care o desfășoară un asistent social. Pentru mine a fost o provocare acest aspect, deoarece în prima parte a intervenției mele a trebuit să le explic medicilor în ce constă munca unui asistent social, care este rolul lui și care sunt modalitățile prin care el le poate oferi suport victimelor și familiilor acestora. Când au înțeles în ce constă munca mea, am fost ușor acceptată în echipa multidisciplinara; medicii au înțeles că aceste arii pe care le acoperă un asistent social nu sunt acoperite de către alți specialiști. Dar abia după ce au văzut în ce constă munca mea au conștientizat nevoia existenței unui asistent social în astfel de intervenţii. Pe de altă parte, existau cadre medicale, de la alte secţii decât UPU, care știau ce face un asistent social, și care au recunoscut că este o nevoie acută de minimum un asistent social în spital.
În ce constă diferența suportului pe care l-ai oferit tu și cel pe care îl oferă un voluntar care nu este asistent social? Cât de mult apreciază oamenii suportul unui asistent social? Înțeleg oamenii munca unui asistent social?
Așa cum spunea W. Lorenz, un asistent social nu oferă ajutor din milă, ci din respect față de dreptul pe care îl are omul de a fi susținut în momente de dificultate. Ceilalți voluntari, care nu erau asistenți sociali, au devenit solidari cu trauma Colectiv. Familiile victimelor erau zilnic ajutate de către ei cu mâncare caldă la prânz, apă şi alte alimente. Nu trebuie confundat, însă, suportul pe care îl oferă asistentul social cu cel al oamenilor care fac acte de caritate. Asistentul social este construit astfel încât să înţeleagă contextul, nevoile şi problemele cu care omul se confruntă la un moment dat, dar și consecințele acestora și nevoile care apar din acestea. Ca asistent social eu am putut sa îi pregătesc pe oameni pentru a face acțiunile de care aveau nevoie și i-am ajutat să înțeleagă la ce se pot aștepta și ce trebuie să considere pentru viitorul apropiat sau îndepărtat. De asemenea, le-am oferit suportul emoțional de care aveau nevoie și i-am ajutat să se simtă în siguranță într-un moment în care lumea lor era prăbușită.
La finalul intervenției mele ca asistent social, mi-am dat seama că suportul pe care l-am oferit familiilor a fost util. Sunt oamenii care s-ar putea ca la un moment dat să uite de suportul de care au beneficiat din partea noastră, a asistenților sociali; altora poate nici măcar nu le pasă, dar majoritatea oamenilor au apreciat intervenția noastră şi au conștientizat impactul pe care asistentul social l-a avut în viața lor într-un moment dificil, pe care nu l-au putut gestiona singuri. Mi se întâmplă şi acum, la 4 luni de la tragedie, să mă întâlnesc, la comemorarea lunară #Colectiv, cu familiile victimelor care au decedat, și acestea să îmi mulțumească încă o dată pentru suportul primit.
În opinia mea, un asistent social care lucrează cu familiile celor care au trecut prin traume trebuie să aibă parte de mentorat și supervizare profesională, de o formare în acest sens astfel încât să îi fie ușor să își dezvolte competențele profesionale cerute de situațiile în care trebuie să intervină. De asemenea, consider că schimbul de experiență cu asistenţii sociali din alte țări care lucrează deja cu familiile celor care au trecut prin traume este necesar și benefic. Spre exemplu, în România nu a existat un precedent în ceea ce privește intervenția unui asistent social în tragedii cu victime multiple, și știam că nu există un asemenea serviciu. Dar acum există și noi putem să împărtășim altor asistenți sociali din practica noastră.
Pe viitor, sper ca acest serviciu să fie în toate spitalele; astfel, oamenii care au trecut prin traume și care necesită suport, să aibă parte de un suport specializat și profesionist din partea asistentului social.
Îți mulțumim și îți dorim succes, Simina!
@Simina Marina Voicu, 18 martie 2016, Biblioteca Vie în Asistența Socială, ASproAS