Sindicatele s-au asezat la masa discutiilor cu Ministerul Muncii pentru a pregati grilele de salarizare pentru asistentii sociali si personalul din serviciile sociale. Aceasta este o necesitate pentru a avea o salarizare adecvata pentru asistentii sociali.

Aceste discutii fac parte dintr-un proces care a inceput in luna august si a fost formalizat prin ordinul Ministrului Muncii privind Comisia de dialog privind sistemul national de asistenta sociala. Acest proces a fost si este sustinut de catre Ana Radulescu. ASproAS colaboreaza cu Sindicatul National al Functionarilor Publici in procesul de dezvoltare a grilei de salarizare pentru asistentii sociali.

Rolul acestei comisii este de a crea spatiul in care organizatiile sindicatele din domeniul asistentei sociale sa lucreze impreuna pentru a face vizibile nevoile si problemele personalului din serviciile sociale, dar si de a crea propuneri privind necesarul de resurse umane si analizele de impact necesare la negocierile salariale pentru crearea unei retele adecvate de personal in serviciile sociale.

Argumentare

Pentru ca ofera suport persoanelor vulnerabile care au nevoie de sprijin continuu, personalul din serviciile sociale are nevoie de un suport atunci cand vine vorba de reprezentare si propuneri privind grilele de salarizare.

Este de asteptat ca organizatiile sindicale, cu suport din partea institutiilor publice si organizatiilor private de asistenta sociala, sa elaboreze un standard de personal in vederea identificarii necesarului de resurse umane in domeniul asistentei sociale, sa elaboreze o analiza de management a resursei umane necesare in serviciile sociale, precum si un set de recomandari care sa contribuie la cresterea calitatii serviciilor sociale printr-o salarizare adecvata a personalului.

La acest moment este necesara o fundamentare a cheltuielilor de personal pentru corelarea salarizarii sectorului de activitate asistenta sociala cu complexitatea muncii prestate, precum si cu salarizarea functiilor bugetare similare.

In sistemul de asistenta sociala exista la acest moment dezechilibre in salarizarea personalului care nu pot fi corect remediate fara efortul comun al sindicatelor.

Obiectivele acestei comisii sunt:

  1. Analiza managementului resursei umane din domeniul asistentei sociale si crearea unui de set de recomandari care sa contribuie la cresterea calitatii serviciilor sociale.
  2. Elaborarea unui standard de personal in vederea identificarii necesarului real de resurse umane la nivelul structurilor care compun sistemul national de asistenta sociala, prin raportare la un set unitar de criterii si indicatori.
  3. Fundamentarea cheltuielilor de personal necesare in vederea corelarii salarizarii sectorului de activitate asistenta sociala, cu complexitatea muncii prestate, precum si cu salarizarea functiilor bugetare similare.

Loading

Share Button