RAPORT 2017
În 2017, ASproAS împreună cu partenerii, instituții publice și ONG-uri, a creat un impact major asupra profesionalizării serviciilor sociale și a implicării asistentului social în suportul oamenilor aflați în situații vulnerabile.
Vă prezentăm aici activitățile noastre în 2017 și vă mulțumim că ați fost alături de noi!
EVENIMENTE NAȚIONALE
Ziua Mondială a Asistenței Sociale 2017
În 21 martie 2017 fost serbată Ziua Mondială a Asistenței Sociale. În această zi, ASproAS, împreună cu instituții publice și ONG-uri, a organizat mai multe activități de informare privind rolul pe care asistentul social îl are în viața oamenilor, dar și nevoia de profesionalizare a serviciilor sociale pentru a susține oamenii în cele mai dificile momente din viața lor. Printre activități au fost:
- Informarea membrilor Parlamentului României asupra nevoilor existente pentru profesionalizarea serviciilor sociale și rostul serviciilor sociale în viața oamenilor;
- Organizarea evenimentelor – Biblioteca Vie în Asistența Socială – pentru a promova profesia de asistent social și contribuția asistenților sociali la viața socială și economică a României. În 2017, asistenții sociali din Italia au organizat pentru prima dată Biblioteca Vie în Asistență Socială, împrumutând conceptul nostru. Felicitări pentru succes;
- ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ – derulată în școlile și liceele din București, Covasna, Craiova, Suceava, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Cluj și Piatra Neamț;
- Organizarea Porților Deschise în multe din serviciile sociale din țară pentru a arăta activitatea acestora pentru binele oamenilor din comunitate;
- Organizarea de activități de promovare în stradă;
- Prezentări și informări;
Raportul complet al activităților derulate în Ziua Mondială a Asistenței Sociale 2017 este disponibil la acest LINK!
Următoarea ediție va avea loc în 20 martie 2018. Mai multe informații sunt disponibile la acest LINK!
Conferința Națională în Asistență Socială 2017
În 16-18 iunie 2017 a fost organizată ediția a IX-a a Conferinței Naționale în Asistența Socială.
Acest eveniment este organizat de către CFCECAS (Centrul de Formare și Evaluarea Competențelor în Asistența Socială) împreună cu AsproAS. Evenimentul este organizat sub egida IFSW (Federației Internaționale a Asistenților Sociali).
În cadrul conferinței, ASproAS a organizat un atelier special dedicat studenților în asistența socială: INOVARE ÎN PROMOVAREA ASISTENȚILOR SOCIALI ȘI A SERVICIILOR SOCIALE. Self-marketing și strategii de promovare. Obiectivul principal a fost acela de familiarizare a studenților cu ideea de inovare și promovare creativă a profesiei de asistență socială. În cadrul atelierului au avut loc discuții privind profesia de asistent social și viziunea la nivel global asupra profesiei. În cadrul atelierului, studenții au avut posibilitatea să experimenteze activități practice pe care le pot folosi în promovarea profesiei în rândul elevilor. Această activitate a fost legată de pregătirea și promovarea OREI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ în licee și școli. La atelier au participat studenți din diferite universități din București, Arad, Craiova, Baia Mare, Cluj, Galați.
Viitoarea ediție a Conferinței Naționale de Asistență Socială, a X-a, va avea loc în 22-24 iunie 2018!
Salvați această dată din calendar pentru a participa la Conferința Națională de Asistență Socială!
Ziua Serviciilor Publice de Asistență Socială 2017
În 2017, ASproAS a inițiat, împreună cu Servicii Publice de Asistență Socială din țară și împreună cu CFCECAS (Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială – www.cfcecas.ro), Ziua Serviciilor Publice de Asistență Socială.
Această zi este sărbătorită în 23 iunie cu ocazia Zilei Mondiale a Serviciilor Publice.
Începand cu 2017, în România vor fi pregatite o serie de activități și evenimente ce vor avea loc cu scopul de a promova rolul serviciilor publice de asistență socială în dezvoltarea socială și economică, dar și de a atrage atenția asupra provocărilor și a problemelor cu care se confruntă aceste servicii atunci când oferă sau trebuie să ofere suport persoanelor care trec prin perioade de vulnerabilitate.
Raportul complet al activităților derulate în Ziua Serviciilor Publice de Asistență Socială 2017 este disponibil la acest LINK!
Următoarea ediție va avea loc în 23 iunie 2018. Mai multe informații vor fi disponibile curând.
CURSURI & SESIUNI DE PREGĂTIRE
A ASISTENȚILOR SOCIALI
În 2017, ASproAS, împreună cu CFCECAS (Centrul de Formare si Evaluare în Asistența Socială) și DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență), a organizat o serie de sesiuni de pregătire a asistenților sociali pentru intervenția în situații de dezastre și suportul, în echipa multidisciplinară, pentru persoanele extrase din zone de risc. Asistenți sociali din 19 județe au beneficiat de această pregătire în 2017.
ASproAS, împreună cu CFCECAS și DSU, va organiza mai multe sesiuni de pregătire în 2018. Informațiile vor fi disponibile curând!
PREGĂTIREA STUDENȚILOR ÎN ASISTENȚĂ SOCIALĂ
INTERNSHIP
În 2017, ASproAS a finalizat Programul de Internship Februarie – Iunie 2017 la care au participat un număr de 16 studenți în asistență socială și a început Programul de Internship Octombrie 2017- Februarie 2018 la care participă alți 16 studenți în asistență socială!
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
CERCETĂRI SOCIALE
Asistenții sociali ASproAS au fost implicați în Semestrul European, ESN 2017! Prioritățile propuse de către asistenții sociali pe agenda Semestrului European pentru România au fost:
- dezvoltarea serviciilor sociale și investiția în serviciile de asistență socială din comunitatile rurale, aflate în grad de sărăcie peste medie și severă sau cele care se confruntă cu diferite forme de marginalizare;
- profesionalizarea și consolidarea serviciilor publice de asistență socială;
- creșterea numarului asistenților sociali și a profesioniștilor din serviciile publice de asistență socială, dar și formarea și supervizarea profesională continuă a acestora.
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
INFLUENȚA POLITICILOR & A ABORDĂRILOR CU IMPACT SOCIAL
ASproAS a pregătit și lansat o serie de promovări online a unor teme de actualitate pe agenda socială din țară sau din Europa. Următoarele teme, cu impact asupra politicilor sociale sau a abordărilor în domeniul asistenței sociale, au fost promovate în 2017:
Drepturile omului sunt prioritate pentru asistentul social!
Această temă a fost legată de 10 decembrie 2017 – Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Mai multe informații găsiți la acest LINK!
49,2%…..
În 20 noiembrie 2017, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, ASproAS a organizat o campanie de informare privind nevoia de a lua măsuri urgente pentru cei 49,2% dintre copiii României care nu au hrana necesară sau căldură.
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
Asistenții sociali sunt parte din echipa de suport în caz de dezastre naturale!
Această promovare a avut loc în data de 13 octombrie, Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale! Evaluarea vulnerabilității oamenilor în fața dezastrelor este absolut necesară pentru reducererea riscurilor și pentru crearea unui raspuns adecvat. ASproAS este parte din informarea oamenilor asupra modalității de protejare în fața dezastrelor naturale și de pregătire pentru a reducerea consecințelor, dar și pentru informarea asupra suportului pe care îl pot primi și specialiștii care îi pot ajuta.
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
Implicarea asistenților sociali în determinarea vârstei copiilor!
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
ASproAS solicită renunțarea la limbajul care eticheteză și discriminează!
În 2017, ASproAS, a pledat pentru renuntarea în presă a termenului de asistat social și respectarea demnității persoanelor care beneficiază de asistență socială.
Mai multe informații găsiți aici la acest LINK!
Prezența ASproAS la cel mai înalt nivel de reprezentare a profesiei de asistent social și a serviciilor de asistență socială
Directorul general ASproAS – Summitul Social European 2017!
Ana Rădulescu, Director General ASproAS și Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW) a participat la “Social Summit for Fair Jobs and Growth” din Gothenburg din 17 noiembrie 2017. Ana Rădulescu a participat în echipa de reprezentare a Platformei Sociale Europene.
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
Directorul general ASproAS numit Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW)!
În 2017, Ana Rădulescu, Director general ASproAS a fost numită Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW).
Mai multe informații găsiți la acest LINK!
În calitate de Vicepreședinte European al IFSW, Ana Rădulescu, Director general ASproAS, a pregătit două comunicate de presă publicate la nivel global:
- There is enough for everybody – it’s about sharing! Social worker’s engagement in fighting poverty!
- IFSW Statement on International Women’s Day 2017
INVITAȚIE LA CONFERINȚE NAȚIONALE CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ
Conferința națională cu participare internațională: Medicina de urgență și salvari în situații speciale!
În 2017, ASproAS a fost invitată de către SARTISS la conferința organizată la Oradea în 11-14 octombrie 2017: Medicina de urgență și salvari în situații speciale. Evenimentul a fost important pentru realizarea unei imagini clare asupra rolului pe care asistentul social îl are în echipele de salvare și suport a oamenilor care trec prin situații de dezastre. În cadrul conferinței au fost prezente și au colaborat cele trei categorii de specialiști care intervin în dezastrele naturale:
- pompierii – care au rolul de a salva vieți prin extragerea oamenilor din zonele de risc;
- medicii – care au rolul de a salva și ajuta medical oamenii care au fost afectați fizic;
- asistenții sociali – care au rolul de susține oamenii pentru a lua cele mai bune decizii în perioada de derulare a dezastrelor, dar și de suport pentru a face față consecințelor acestora;
Contribuție la Planul naţional de comunicare a riscurilor în situaţii de urgenţe medicale!
ASproAS a fost invitată de către DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) și WHO (Organizația Mondială a Sănătății) să contribuie la dezvoltarea Planului naţional de comunicare a riscurilor în situaţii de urgenţe medicale. Cu această ocazie, ASproAS a avut oportunitatea de a clarifica și demonstra contribuția adusă de către asistenții sociali în cazul dezastrelor. Ca rezultat, OMS a inclus asistentul social în Planul naţional de comunicare a riscurilor în situaţii de urgenţe medicale. Comunicarea riscurilor în situaţii de urgenţă (CRSU) este una dintre cele opt funcţii de bază pe care statele membre OMS trebuie să le îndeplinească în calitate de semnatare ale RSI (Regulamentele Sanitare Internaţionale).
Anul 2017 a fost încheiat cu proiectul: Investiția în copii este o investiție în viitorul nostru – Un Crăciun altfel!
Mai multe informații găsiți la acest LINK!