Ana Rădulescu, Președintele Federației Internaționale a Asistenților Sociali, Europa, cere autorităților să asigure echipamentul necesar asistenților sociali pentru ca aceștia să furnizeze servicii sociale în comunitate în siguranță pentru ei, pentru propriile familii și pentru persoanele vulnerabile pe care le susțin.

În România, asistenții sociali din DGASPC-uri / DAS-uri /SPAS-uri continuă să ofere suport, asistență, consiliere persoanelor vulnerabile. În această perioadă, asistenții sociali din multe DGASPC-uri / DAS-uri /SPAS-uri au fost incluși în echipe mobile care asigură evaluarea nevoilor și accesarea de resurse pentru persoanele aflate în izolare. Alții au fost incluși în echipele care oferă suport în centrele de carantină.

În aceste perioade dificile, oamenii au nevoie de suportul asistentul social. Este însă obligatorie echiparea asistenților sociali și pregătirea lor pentru a furniza suport în siguranță.

Toți angajatorii trebuie să se asigure că asistenții sociali sunt protejați. Asistenții sociali ar trebui să aibă echipament individual de protecție și decontaminare a mediului în locurile în care lucrează. Este important ca toate reglementările OMS și a autorităților naționale să fie respectate pentru a crea siguranță pentru asistenții sociali.

Ana Rădulescu, solicită autorităților și furnizorilor de servicii sociale:

  • Să aloce imediat finanțarea pentru asistenții sociali și pentru alți profesioniști care intră în contact cu persoanele care beneficiază de suportul serviciilor sociale;
  • Să creeze toate condițiile pentru ca serviciile sociale să fie reorganizate într-un mod care să asigure securitatea asistenților sociali și să acopere nevoile persoanelor vulnerabile.

În această perioadă numărul persoanelor vulnerabile și nevoilor lor cresc și se diversifică.

Persoanele vulnerabile în această perioadă sunt toate persoanele care au nevoie de suport ca urmare a afectării cu COVID19 sau a izolării ca urmare a cerințelor impuse de către autorități.

Este important ca autoritățile să direcționeze resurse financiare care să acopere noile responsabilități ale serviciilor sociale.

Ana Rădulescu cere autorităților să nu îi uite, în această perioadă, pe cei care sunt în prima linie în intervenția în familie și în comunitate.

(Foto: Asistenți sociali în actiune, DGASPC Sector6)

Loading

Share Button