Este dezinstitutionalizarea un scop in sine? Care este cel mai bun mod de a face dezinstitutionalizarea?

Tema dezistitutionalizarii a fost un subiect pe agenda grupurilor de lucru organizate in cadrul Semestrului European 2016.

Opinia generala a participantilor la discutii a fost aceea ca este gresit cand modalitatea de a face dezistitutionalizarea este prin dezistitutionalizare. Modul in care trebuie sa fie făcuta este construirea unor pachete de servicii care sa fie disponibile persoanelor aflate in dificultate si familiilor acestora pentru a elimina nevoia de institutii.

S-a constatat că procesul dezistitutionalizarii este greoi tocmai pentru ca oamenii nu au alternative in comunitate. Daca ne uitam la numarul de copii care au intrat in sistemul de protectie, vedem ca aceasta abordare este sustinuta de statistici.

Dezinstitionalizarea trebuie sa fie legata de o retea puternica de servicii sociale la nivel comunitar, pe de o parte, și de eliminarea intrarii in institutii, pe de alta parte. Dezinsitutionalizarea ar trebui legata de disparitia nevoii de institutii.

De altfel, participantii la grupul de lucru au concluzionat că tema dezinstitutionalizarii trebuie discutata in contextul serviciilor comunitare integrate și a unor pachete de servicii oferite oamenilor. Trebuie discutata formarea specialistilor si capacitatea de a transforma suportul la nivel comunitar. Si cu siguranta, termenii de dezinstituionalizare sau servicii comunitare trebuie discutati in functie de categoria de nevoi si de pachetele de suport.

Este despre crarea optiunilor și despre a le da oamenilor posibilitatea sa faca alegeri legate de ceea ce isi doresc sau ceea ce au nevoie. Iar in aceste nevoi, institutionalizarea sau serviciile comunitare trebuie sa fie legate clar de calitatea ofertei si de cea mai potrivita modalitate de a acoperi nevoile oamenilor. 

In Germania marile centre au fost transformate in complexe de locuinte cu facilitati cum ar fi gradinite, spatii pentru sport, etc.

http://kinderhaus-b-b.de

Poate ca si noi, in Romania, trebuie sa regandim dezinstitionalizarea!

Loading

Share Button