Imaginile care circulă în media și în rețelele sociale arată un caz grav de abuz asupra copilului exercitat de către reprezentanți ai unor autorități de stat.

 

În calitate de asistenți sociali vă solicităm să vă autosesizați și să dispuneți măsurile necesare pentru:

 

1. Asigurarea unei protecții imediate a copilului; chiar dacă legal se impunea preluarea copilului, modul în care s-a realizat a creat o traumă copilului. Această situație are efecte asupra stări emoționale și mentale, iar experiența trăită de către copil necesită intervenția unor specialiști (asistenți sociali și psihologi) care au competențele necesare. Indiferent de decizia juridică în acest moment legea ne permite modificări ale măsurii care să îl readucă pe copil într-o stare de siguranță.    

 

2. Protecția documentelor din dosarul copilului; în acest moment circulă pe rețelele de socializare documente care ar trebui să fie confidențiale;

 

3. Deschiderea unei anchete în care să fie identificate toate persoanele care au exercitat forme de abuz de orice fel asupra acestui pe parcursul gestionării acestui caz;

 

Indiferent de natura deciziei care trebuia pusă în aplicare și de legalitatea acesteia, copilul nu este un produs care poate fi subiectul unei executări silite. România are proceduri care să asigure evitarea acestor situații de suferință pentru copil. Nu există nici o procedură de intervenție care să pună copilul într-o asemenea suferință. 

 

Pentru situațiile dificile în care se află copilul la un moment dat există specialiști care ar trebui să intervină. Ei trebuie să fie chemați să gestioneze aceste situații într-un mod care să asigure protecția copilului și să mențină sentimentul de siguranță a copilului pe tot procesul intervenției.

 

Solicităm ANPDCA să inițieze o anchetă privind persoanele care se fac vinovate de abuz în momentul în care copilul a fost preluat din locuința asistentului maternal, dar și modul în care a fost gestionat cazul de s-a ajuns la o asemenea situație de risc pentru copil.

 

Lipsa reacției imediate poate duce pe de o parte la creșterea efectelor traumei asupra acestui copil, iar pe de altă parte scăderea încrederii oamenilor în capacitatea serviciilor sociale de a gestiona cazurile în care copiii trebuie protejați.

 

Copii care sunt în sistemul de protecție au trecut deja prin situații traumatizante. Avem procedurile necesare tocmai pentru a nu îi expune la alte contexte care să le afecteze dezvoltarea mentală și psihică.

 

România dispune la acest moment de practici profesionale și proceduri juridice care protejează copilul. Este important să avem sancționate aceste acte de abuz asupra copilului pentru că altfel scade credibilitatea serviciilor de protecție a copilului și intervenția asistenților sociali în asemenea cazuri.

 

Asemenea practici nu sunt caracteristice activității derulate de către DGASPC-uri sau asistenții sociali și nu au legătură cu procedura adopției în României.

 

ACEASTA NU ESTE PRACTICA ADOPȚIEI ÎN ROMÂNIA!

ACESTA ESTE UN CAZ GRAV DE ABUZ ASUPRA COPILULUI!

 

Ana Rădulescu – Director general ASproAS

 


Notă: fotografia a fost preluată de pe internet și nu a putut fi identificat autorul

 

Loading

Share Button