Costul pentru asistenta sociala este o investitie, nu o cheltuiala!

Investitita nu este un cost, ci o valoare pentru viitor – este ceea ce Jean-Claude Juncker a explicat in decembrie 2014 in fata Parlamentului European. El a aratat ca orice contributie financiară a tarilor UE la planul de investitie al UE nu va fi luata in considerarea atunci cand se face evaluarea deficitelor bugetare nationale si evaluarea datoriilor. Asta pentru ca acesti bani nu sunt vazuti ca o cheltuiala, ci ca o investitie. Acest pas mic poate schimba foarte mult in modul in care ne vedem economia.

Aceasta recunoastere este o oportunitate extraordinara pentru statele UE pentru a deschide o noua ruta in alocarea financiara pentru domeniul social; dar sunt trei aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare.

In primul rand Jean-Claude Juncker trebuie sa identifice sistemul de educatie si sistemul de protectie sociala ca fiind investitie sociala si nu investitie publica. Pentru planul de investitie propus in decembrie 2014 am pierdut oportunitatea de a include clar investitia sociala care ar sustine atingerea obiectivelor strategiei 2020, incluzand reducerea saraciei si a excluziunii sociale.

In al doilea rand, Comisia trebuie sa considere investitia nu doar pentru planul european, dar si pentru planul national. Ar trebui sa existe discutii serioase cu statele membre asupra a ceea ce putem considera ca fiind investitie. Putem sa consideram aceasta abordare ca pe o valoare pentru viitor abia in momentul in care exista un acord comun in ceea ce putem numi investitie sociala.

Si in al treilea rand, Comisia trebuie sa fie pregatita sa deruleze o evaluare a impactului investitiei la nivel UE. Rezultatele acestei evaluări ar ajuta UE sa evite situatiile la care am fost martori la nivel national, asa cum s-a intamplat in UK unde saracia a crescut in ciuda cresterii economice sau a cresterii numarului de locuri de munca.

Acum este timpul potrivit pentru a face trecerea de la cheltuiala la investitie; politicile pentru energie, comunicare si transport sunt gata pentru aceasta schimbare. EU trebuie sa lucreze acum pentru a obtine aceleasi rezultate in politicile sociale.

Citeste articolul pe: http://www.socialplatform.org/news/social-investment

 

Loading

Share Button