Ma bucur ca am avut posibilitatea sa contribui la acest demers, impreuna cu o echipa de oameni dedicati din organizatiile sindicale. La Conferinta Nationala de Asistenta Sociala 2016 a fost discutata lipsa de vizibilitate a problemelor cu care se confrunta asistentii sociali in argumentatiile aduse de organizatiile sindicate la negocierile pe salarizare. Acesta este motivul pentru care m-am implicat in acest proiect. Abia astept sa particip la intalnirile acestei comisii si sa fiu parte din dezbaterile sindicatelor despre cum sa avem o reprezentare mai buna pentru asistentii sociali si pentru personalul din serviciile sociale la nivelul discutiilor privind salarizarea (Ana Radulescu)

Primele discutii despre vizibilitatea asistentilor sociali si a personalului care lucreaza in domeniul serviciilor sociale au aparut in relatie cu legea salarizarii si cu slaba  reprezentare la nivel de organizatii sindicale a personalului serviciilor sociale. 

Aceasta comisie este infiintata in baza legii diaogului social si vizeaza reprezentarea asistentilor sociali si a personalului serviciilor sociale in dialogul social (sindicate sau organizatii sindicale, angajatori ori organizatii patronale, precum si reprezentantii autoritatilor administratiei publice, care interactioneaza in procesul de dialog social) si dialog social tripartit (dialogul desfasurat intre sindicate sau organizatii sindicale, angajatori ori organizatii patronale si autoritatile administratiei publice).

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Pislaru, a aprobat infiintarea Comisiei de dialog social privind sistemul national de asistenta sociala, prin Ordinul nr. 1449 din 25 august 2016.

Necesitatea asigurarii unor servicii de asistenta sociala de calitate, prin cresterea vizibilitatii problemelor in domeniu, si cunoasterea nevoilor personalului care asigura serviciile sociale sunt cateva dintre argumentele care au condus la infiintarea acestei comisii.

La acest moment este necesara o fundamentare a cheltuielilor de personal pentru corelarea salarizarii sectorului de activitate asistenta sociala cu complexitatea muncii prestate, precum si cu salarizarea functiilor bugetare similare. In sistemul de asistenta sociala exista la acest moment dezechilibre in salarizarea personalului care nu pot fi corect remediate fara efortul comun al sindicatelor.

Prima intalnire a ministrului muncii, Dragos Pislaru, cu sindicatele a avut loc in data de 19 septembrie. Ana Radulescu, consilierul pe probleme de asistenta sociala a ministrului muncii a sustinut aceasta dezvoltare de abordare si intalnire cu sindicatele. 

Ministrul a convenit luni cu sindicatele din domeniul asistenței sociale sa faca impreuna o analiza a sistemului si a nevoilor sale, si să pregatească un plan de masuri care să fie asumat si agreat de toate partile implicate.


Mai multe informatii:

http://www.agerpres.ro/social/2016/09/20/dragos-pislaru-serviciile-sociale-sunt-viitorul-sistemului-de-protectie-nu-beneficiile-09-07-33

http://www.ziuanews.ro/revista-presei/dragos-pislaru-serviciile-sociale-sunt-viitorul-sistemului-de-protectie-nu-beneficiile-537201

 

Cum arată sistemul de asistență socială: ministrul Muncii vrea să schimbe filosofia – de la beneficii sociale, la servicii sociale

 

Loading

Share Button