Astazi, 13 octombrie, este Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
Aceasta zi este o oportunitate pentru a informa oamenii despre modalitatea de a se proteja in fata dezastrelor naturale si de a se pregati pentru a reduce consecintele, dar si pentru a se informa asupra suportului pe care il pot primi si specialistii care ii pot ajuta.
In Romania suntem expusi la dezastre naturale: cutremure, alunecari de teren, inzapeziri, inundatii sau viscolul. In Romania avem o expunere mare la riscul seismic, iar oamenii se pregatesc prea putin pentru a face fata unui asemenea dezastru.
Intelegerea si evaluarea vulnerabilitatii oamenilor in fata dezastrelor sunt absolut necesare pentru reducererea riscurilor si pentru crearea unui raspuns adecvat.
Sunt trei categorii de specialisti care intervin in dezastrele naturale:
- pompierii – care au rolul de a salva vieti prin extragerea oamenilor din zonele de risc;
- medicii – care au rolul de a ajuta medical oamenii care au fost fizic afectati;
- asistentii sociali – care au rolul de sustine oamenii pentru a lua cele mai bune decizii in perioada de derulare a dezastrelor, dar si de suport pentru a face fata consecintelor acestora;
Aceasta este in general o echipa invizibila. Asta pentru ca fiecare specialist stie cand sa intervina pentru ajutorul oamenilor, dar ei nu s-au pregatiti niciodata ca o echipa; pana astazi. Zilele acestea, s-a facut un pas important in comunicarea dintre acesti trei specialisti. Aceasta echipa invizibila s-a intalnit pentru prima data pentru a discuta cum ii pot alerta, evacua si sustine pe oameni in cazul dezastrelor. Ana Radulescu impreuna cu Adriana Salcianu si Flori Hanga discuta cu medicii si pompierii modul in care fiecare intervine si cum se pot coordona mai bine. Oportunitatea a fost oferita de SARTISS, conferinta organizata la Oradea, 11-14 octombrie 2017: Medicina de urgenta si salvari in situatii speciale.
De ce asistentii sociali?
In situatia dezastrelor oamenii pierd brusc bunuri, pierd abilitati si capacitatea de a realiza anumire responsabilitati, pierd persoane fata de care au relatii de atasament sau de care depin. Nevoia lor este de a gasi resurse si de a lua decizii, de a face fata situatiilor traumatizante in care s-au aflat, de a lua decizii informate si de a se adaptare la schimbarile generate de problemele medicale sau de pierderea brusca a resurselor.
Intalnirea cu asistentul social are loc fie la UPU, in cazul oamenilor care au nevoie de ingrijire medicala, fie la serviciul de asistenta sociala.
Asistentii sociali care intervin pentru sustinerea oamenilor care trec prin dezastre poarta o responsabilitate profesionala importanta, deoarece interventia lor poate afecta in mod semnificativ viata oamenilor. Suportul pe care il ofera asistentii sociali este de ordin emotional si material. Asistentii sociali ii ajuta pe oameni sa se ancoreze psihic si sa se sprijine emotional si social.
La discutia de astazi folosim exemple din experienta echipei asistentilor sociali ASproAS, dar si a asistentilor sociali din UPU sau din serviciul de asistenta sociala.
Sunt cateva experienta in ultimii doi ani in care aceasta echipa a lucrat impreuna, dar zilele acestea vom vorbi despre:
- interventia asistentilor sociali din Targu Mures (Camelia Chiorean, Camelia Margareta Tirmoi, Felicia Botos, Imola Jakab-Lukács), Arad (Siminica Dragomir) si Oradea (Flori Hanga), dar si despre Adriana Simu din UPU Timisoara si Mara Pacurar din Baia Mare la interventia ultimului viscol;
- interventia realizata de echipa ASproAS in cazul Colectiv si in cazul accidentului de pe autostrada;
- experienta Tamarei Vasinc in cazul interventiei in incendiul din Campia Turzii;
- interventia Casinei Ursu pentru sustinerea romanilor care au trecut prin cutremurul din Italia.
- Flori Hanga vorbeste despre modul in care echipa de la UPU Oradea lucreaza impreuna cu pompierii si medicii.
Pe parcursul zilei vom continua sa va aducem informatii noi despre interventia asistentilor sociali.