Cel putin un asistent social in serviciile publice de asistenta sociala!

 

In 8 noiembrie 2017, Guvernul a aprobat o Hotarare de Guvern care prevede revizuirea regulamentelor – cadru de organizare si functionare a SPAS-urilor din municipii, orase si judete.

 

Argumentarea necesitatii angajarii asistentilor sociali in serviciile publice de asistenta sociala a fost cuprinsa in Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2015-2020. Ana Radulescu, Directorul general ASproAS a facut parte din echipa de elaborare a acestei strategii si in pregatirea argumentarilor.

Tema angajarii asistentilor sociali a a fost cuprinsa in ultimele doua Rapoarte de tara privind prioritatile de dezvoltare a serviciilor sociale. In 2016, Comisia Europeana a lucrat impreuna cu Ana Radulescu pentru a identifica argumentele angajarii asistentilor sociali, ca si sursele de finantare. 2017 a fost anul in care Comisia Europeana (din echipa careia a facut parte si un asistent social) a lucrat impreuna cu Ministerul Muncii pentru a identifica nevoia de abordare integrata a serviciilor comunitare.

In ultimii doi ani, Ana Radulescu, impreuna cu Adela Setet, Adriana Salcianu si Herbert Paulischin, a colaborat cu primariile pentru a crea conceptul de practica integrata a serviciilor comunitare si a argumenta in rapoartele de tara nevoia de angajare a asistentior sociali si nevoia de profesionalizare a serviciilor sociale.

In 2017, Ministerul Muncii a facut acum un pas important in angajarea asistentilor sociali in serviciile publice de asistenta sociala. Este asteptat ca aceasta dezicie sa aiba impact asupra celor 992 de comunitati rurale din Romania, cu grade de saracie 1, 2, 3, 4. Dintre aceastea 535 sunt comunitati incadrate in grad de saracie peste medie. Este asteptat ca acest asistent social sa aiba rolul de manager de caz si sa ofere suport printr-o abordare integrata a serviciilor oferite in comunitate, nu sa fie implicat in administrarea dosarelor de acordare a beneficiilor sociale. Ci sa lucreze impreuna cu consilierul scolar, mediatorul sanitar, asistentul medical comunitar si consilierul scolar pentru sustinerea persoanelor care traiesc in saracie.

Speram ca Ministerul Muncii va continua efortul de profesionalizare a serviciilor sociale si in 2018. 

 

Comunicatul de presa este disponibil aici:

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/anunturi/5014-20171113-informare-spas

 

 

Asteptarile si prioritatile anului 2017 pentru serviciile sociale din Romania – SEMESTRUL EUROPEAN

 

Loading

Share Button