SUMARUL DISCUȚIILOR

Discuțiile de astăzi dintre ASproAS și Ministerul Sănătății au vizat situația asistentului social din sistemul sanitar și au fost legate de:
– modalitatea în care asistenții sociali vor avea posibilitatea să revină la veniturile din februarie 2018. Ministerul Sănătății ne-a informat că se pregătește o decizie privind veniturile personalului din sistemul sanitar, iar asistentul social va beneficia de acest modificări. Aceste modificări ar trebuie să fie reparatorii și ar trebui să vizeze revenirea la veniturile din februarie, dar forma finală este încă în dezbatere;
– 10% creșterea salarială pentru asistenții sociali din sistemul medical. ASproAS va iniția în Ministerul Sănătății procesul prin care asistenții sociali din sistemul sanitar să beneficieze de 10% creștere salarială, similar creșterii prevăzute pentru psihologi. În acest sens, ASproAS va susține procesul de estimare a impactului financiar și argumentarea;
– modificarea pragului de sporuri. Ministerul Sănătății ne-a informat că negocierea cu sindicatele este de modificare a acestui prag de la 30% la peste 50%. Această modificare vizează și asistenții sociali din spitale. Rămâne însă la nivelul deciziei fiecărui ordonator de credite, iar noi suntem îngrijorați de modul în care asistentul social va fi cuprins în aceste praguri.
Discuțiile dintre ASproAS și Ministerul Sănătății vor continua.

De asemenea, ASproAS a discutat posibilitatea colaborării pentru formarea asistenților sociali din unitățile sanitare în baza planului național de comunicare creat de către Organizația Mondială a Sănătății la solicitarea Comisiei Europene. ASproAS a contribuit la elaborarea acestui plan și a inclus asistentul social din unitățile sanitare, dar este necesară pregătirea acestuia pe un set de competențe specifice. ASproAS va continua acțiunea de suport a asistenților sociali din sistemul sanitar.
Întâlnirea de astăzi a fost la nivel de subsecretar de stat.
Mulțumesc mult Laura Ghemeci și Adriana Sălcianu! Apreciez suportul vostru, astăzi!
Mulțumesc Flori Hanga pentru suport.

Ana RĂDULESCU


ASproAS – consultare pentru MEMORIUL ce urmează să fie depus la Ministerul Sănătății pentru asistenții sociali care lucrează în unitățile sanitare

Echipa ASproAS (la care se alătură asistenți sociali care lucrează în unitățile sanitare) va avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a clarifica procesul de punere în drepturi a asistenților sociali. 

Întâlnirea va avea loc în data de 09 mai 2018. Găsiți mai jos solicitarea ASproAS.

Cei care doresc să facă propuneri pentru modificarea solicitării pot trimite un email la adresa: ana.radulescu@gmail.com.

Ana Rădulescu mulțumește asistenților sociali: Laura Ghemeci, Flori Hanga și Adriana Sălcianu pentru implicarea în această acțiune. 


SOLICITARE ASproAS

Majorarea cu cel puțin 10% a salariului de bază pentru asistenții sociali care lucrează în unitățile sanitare. 

Această solicitare vizează asistenții sociali care lucrează: în spitale, în secții de psihiatrie, în Unități Primiri Urgențe, în Compartimente Primiri Urgențe, în secții sau compartimente de neonatologie și/sau pediatrie, secții de boli infecțioase, etc.

 

ARGUMENT

Începând cu luna martie 2018, au existat măriri salariale pentru toţi profesioniştii din echipa terapeutică, cu excepţia asistenţilor sociali cu pregătire universitară şi care lucrează în acelaşi mediu şi condiţii cu ceilalţi specialişti. Astfel, în OUG nr. 91/2017: 194 este prevăzut faptul că persoanele care ocupă funcția de psiholog în unitățile sanitare, unitățile de asistență medico-socială și unitățile de asistență socială și care dețin specializarea psihologie clinică beneficiază de majorarea salariului de bază cu 10%.

Asistenții sociali care lucrează în condiții similare de muncă, au pregătire profesională la un nivel similar și competențe specifice de intervenție în echipa terapeutică, nu au fost incluși în această majorare.

În prezent, asistentul social cu studii superioare care lucrează în spital are un venit salarial asemănător personalului auxiliar (infirmier, îngrijitor, etc.).

Prin urmare, vă solicităm inițierea procedurilor necesare pentru corectarea de fapt și de drept a acestei situații.


 

Loading

Share Button