In calitate de presedinte al structurii teritoriale Brasov a Colegiului National al Asistentilor Sociali, dna Simandan si-a asumat responsabilitatea de a-si reprezenta colegii asistenti sociali din Barsov si de a-i sustine pentru a respecta codul deontologic al profesiei de asistent social!

De doua zile mi se adreseaza intrebari despre situatia din Brasov si mi se cere un punct de vedere. Oscilez intre furia legata de modul in care un asistent social se foloseste de vulnerabilitatea unui om pentru a beneficia de avantaje materiale si financiare ilicite si furia legata de lipsa de credibilitate aruncata asupra asistentilor sociali. Simandan Lucica nu este membru ASproAS, dar este asistent social; iar faptele probate de catre procurori au fost realizate in timpul actului profesional si in numele profesiei de asistent social. Si de aceea, situatia de la Brasov ne priveste pe toti asistentii sociali. Este important ca mesajul nostru sa fie clar: asistentul social, care respecta codul de etica profesionala si practica profesionala, nu solicita beneficii materiale sau financiare personale in schimbul accesului la servicii sau prestatii. In calitate de presedinte al structurii teritoriale Brasov a Colegiului National al Asistentilor Sociali, dna Simandan si-a asumat responsabilitatea de a-si reprezenta colegii asistenti sociali din Barsov si de a-i sustine pentru a respecta codul deontologic al profesiei de asistent social. 

Sigur, pana la decizia judecatorului, fiecare persoana se bucura de prezumtia de nevinovatie. Faptele, asa cum au fost probate si evidentele prezentate de catre procurorii DIICOT, au determinat insa decizia de arestare si inceperea procedurii de audiere a martorilor; adica a parintilor care au adoptat si a personalului serviciilor sociale.

Este vorba de o investigatie care dureaza din 2012. Consecintele asupra familiilor care au adoptat si asupra colegilor de serviciu sau din alte servicii cu care a colaborat in cazurile procesate nu pot fi ignorate.  

Faptele probate de catre procurorii DIICOT au dus la investigarea persoanelor din dosarele de adoptii si au creat situatii dificile pentru parintii adoptatori. Tocmai valorile profesionale si personale ma obliga sa fiu solidara cu parintii care au adoptat si care trebuie sa treaca acum prin proceduri stresante de investigatie care le tulbura linistea si echilibrul. Noi trebuie sa sustinem persoanele vulnerabile. Nu sa le aruncam in situatii care le vulnerabilizeaza si mai mult.

Nu pot sa nu fiu solidara cu personalul serviciilor sociale si cu asistentii sociali care trec acum prin investigatii care le afecteaza munca, sanatatea si credibilitatea profesionala.

In Romania 2017, oamenii au nevoie de suportul asistentului social, iar faptele asistentilor sociali sunt cele care conteaza. Nu interviurile la televizor sau diplomele acordate unora sau altora arata valoarea asistentilor sociali si rostul pe care ei il au in viata oamenilor. Ceea ce fac ei, zi de zi, atunci cand isi exercita profesia, este ceea ce conteaza.

Prin intermediul ASproAS fac apel la persoanele care beneficiaza de orice suport din partea asistentului social sa nu ofere beneficii materiale sau financiare ca urmare a promisiunii acestuia de a facilita ilegal acordarea de beneficii sau servicii. Daca sunteti in situatia in care asistentii sociali va faciliteaza accesul la servicii sau beneficii in schimbul unor avantaje personale ilicite, atunci trebuie sa solicitati interventia politiei sau a procurorilor DIICOT. Dansii sunt cei care stiu cum sa va protejeze de aceste situatii.

Daca vrem sa crestem credibilitatea fata de munca asistentilor sociali si sa sustinem angajarea asistentilor sociali pentru a oferi suport oamenilor, atunci trebuie sa fim transparenti fata de situatiile de incalcare a legii de catre asistentii sociali. Cel mai rau lucru pentru profesia noastra si pentru demersurile de profesionalizare a serviciilor este sa incercam sa ignoram sau sa nu recunoastem astfel de situatii.

Din fericire, in Romania avem asistenti sociali a caror profesionalism a schimbat in bine viata oamenilor.

Faptele conteaza. Nu vorbele!

Ana RADULESCU

Director General ASproAS

Loading

Share Button