Putini stiu, in Romania, ca fiecare persoana care ajunge la spital in unitati primiri urgente are la dispozitie suportul asistentilor sociali. Rolul lor este de a-i informa, ghida, sustine si consilia pe pacienti si pe familiile acestora pe perioada in care se afla in unitatea de urgenta.


Adriana Pantelimon:

Pentru a se asigura de calitatea serviciilor oferite, asistentii sociali din UPU si CPU (Compartimente Primiri Urgente) au creat un grup de lucru ce are ca obiectiv elaborarea unor proceduri de lucru unitare. Aceste proceduri vor constitui baza pentru programele de formare profesionala si vor asigura transparenta proceselor de asistenta.

Din grupul de lucru fac parte asistenti sociali din UPU: Oradea, Alba, Cluj, Arad, Baia Mare, Brasov, Vaslui, Tg. Jiu si CPU Pucioasa. Intalnirile grupului de lucru vor avea loc la Targu Mures, in cadrul Centrului National de Formare in Asistenta de Urgenta si Operatiuni de Salvare.

Aceste activitati fac parte din proiectul implementat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) impreuna cu ASproAS si CFCECAS privind pregatirea procedurilor de lucru si formarea asistentilor sociali angajati UPU/CPU.


Care este rolul asistentilor sociali in UPU?

Ana Radulescu:

Profesia de asistent social este una dinamica, fiind relationata cu diferite situatii si probleme care afecteaza omul, familia, comunitatea sau societatea la un moment dat.

Rolul profesional al unui asistent social este sa ii ajute pe oameni sa gaseasca solutii si resurse in momente dificile din viata, si, totodata sa ii ajute sa foloseasca aceste resurse pentru a-si schimba cursul vietii in bine. In momente dificile, cand echilibrul emotional este afectat, chiar daca omul are resurse pentru a solutiona diferite probleme care ii afecteaza viata, isi pierde capacitatea de a activa si folosi aceste resurse.

Oamenii nu se asteapta ca in momente dificile din viata lor, momente in care trec prin schimbari care le afecteaza drumul vietii, specialistul care le poate oferi suportul de care au nevoie se numeste ASISTENT SOCIAL.


Asistentii sociali sunt parte din interventia in cazuri de dezastre

Intre procedurile de lucru pe care asistentii sociali le vor pregati se afla si cea care stabileste activitatile pe care le realizeaza asistentul social UPU in cazul unor accidente sau dezastre cu victime multiple.

Stiati ca:

  • in atacul terorist din 9/11/01 din New York City, asistentii sociali au constituit 50% din personalul de intervenitie;
  • departamentul Alabama estimeaza ca 75% din personalul de interventie in dezastrul produs de uraganul din 2005 au fost asistenti sociali;
  • 30% din consilierii de criza in cazul uraganului Katrina au fost asistenti sociali;

Asistentii sociali AsproAS au intervenit in cazul #Colectiv si in suportul familiilor care au fost victime ale cutremului din Italia. De asemenea, AsproAS planifica sa pregateasca cate o echipa de interventie, in fiecare judent, pentru cazuri de dezastre.


Loading

Share Button