Experienta riscurilor la care sunt supusi oamenii strazii in aceasta perioada a activat asistentii sociali si personalul serviciilor medicale si sociale. Asistentii sociali din Unitatile de Primiri Urgente (UPU)/Compartimentele de Primiri Urgente (CPU) si cei din serviciile sociale publice si private, care lucreaza sau nu cu oamenii fara adapost, stau in alerta pentru a identifica si a interveni in cazurile care pun in risc viata oamenilor strazii in aceasta perioada.


Asistentii sociali UPU/CPU intervin deja in urgenta pentru asistenta  oamenilor care traiesc in strada si care solicita suportul UPU/CPU sau sunt adusi cu ambulanta.

O mare nevoie in aceasta perioada este colaborarea cu serviciile sociale publice si private care ofera imbracaminte sau adapost. 
In conformitate cu Legea asistentei sociale 292/2011, cu modificarile ulterioare, pentru persoanele fara adapost care traiesc in strada, autoritatile administratiei publice au obligatia sa infiinteze echipe mobile de interventie in strada, adaposturi de noapte sau centre rezidentiale cu gazduire pe perioada determinata.


Pentru persoanele fara adapost, autoritatile publice locale au obligatia de a infiinta centre de urgenta pentru perioada iernii.


Daca intalniti persoane care sunt in strada noaptea si sunt in situatie de risc, puteti suna la 112.

Asociatia Asistentilor Sociali din Romania (ASproAS) face solicitarea catre administratiile publice locale sa sustina asistentii sociali din UPU/CPU pentru suportul oamenilor care traiesc in strada. De la 1 noiembrie 2016 – 31 martie 2017 oamenii care traiesc in strada sunt expusi unor vulnerabilitati multiple. Riscul de inghet peste noapte, precum si riscul de a fi abuzati (asa cum s-a intamplat deja) este foarte mare in aceasta perioada. 


Asociatia Asistentilor Sociali din Romania (ASproAS) face, de asemenea, solicitarea catre asistentii sociali din spitale sa se asigure ca persoanele vulnerabile care sunt externate au posibilitatea sa calatoreasca si au resursele necesare pentru a ajunge in siguranta acasa, in special atunci cand locuiesc in alta localitate decat cea in care este spitalul din care sunt externati. 


ASproAS va sustine in acest demers.

Loading

Share Button