ASISTENTII SOCIALI
CARTI in 
BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA

Alina Mihaela LECA

Profesie: ASISTENT SOCIAL

Absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti, Specializarea ASISTENTA SOCIALA


 

Tu ai intrat intr-o echipa care a intervenit in unul dintre cele mai grele domenii: interventia de urgenta in cazul tragediilor. Reflectand la experienta pe care ai avut-o, ce anume are nevoie un asistent social pentru a se simti in siguranta si a avea incredere in momentul in care intervine intr-un caz?

Se spune ca la inceput de drum profesional un asistent social trebuie sa se asigure ca va continua sa investeasca în formarea sa si trebuie sa isi cunoasca valorile personale și pe cele profesionale.

Pentru mine, chiar a fost nevoie de toate astea atunci cand am spus pentru prima data unei persoane: sunt asistent social si sunt aici sa va ajut. Ce credeti ca pot face pentru dumneavoastra. Cand m-am aflat pentru prima data in fata unui om in calitate de asistent social care oferea suport, a fost exact asa cum se spune in teorie. A trebuit mai intai sa stiu din experintele mele anterioare daca pot sa lucrez in contact direct cu oamenii, si mai ales daca pot sa lucrez intr-un spital si ma simt confortabila in relatie cu oamenii care au probleme medicale. Apoi se spune ca trebuie sa ai cunostintele necesare pentru activitatea pe care o faci. Pentru mine a fost necesar ca prima data cand m-am aflat in fata unui om sa stiu care sunt problemele pe care le puteam aborda, care sunt mecanismele emotionale si sociale implicate in problematica cu care lucram, de ce resurse dispuneam, care era scopul interventiei, unde puteam spune ca se opreste interventia mea si mai ales a trebuit sa stiu care sunt limitele serviciului pe care l-am oferit.

Este necesar sa sti care iti sunt competentele si valorile pe care poti sa contezi atunci cand oferi suport. Eu am contat pe mine in ceea ce priveste respectul pe care il am fata de oameni, am contat pe gandirea flexibila si posibilitatea de a ma adapta rapid la situatii noi si pe faptul ca pot comunica eficient, adica pot adresa intrebarile necesare la un moment dat si pot colecta si transmite informatia de care este nevoie la un moment dat.

Si pentru mine ca asistent social la inceput de drum a fost necesar sa am support din partea colegilor si a supervizorului care m-a indrumat.

In momentul in care am intervenit, am avut nevoie de suport si supervizare pentru a ma asigura ca voi face ceea ce este nevoie si ceea ce este necesar si potrivit unei asemenea interventii. Atunci cand intervii intr-un caz trebuie sa fii sigur de ce resurse dispui tu si ce resurse poti accesa. Cand am informat oamenii despre suportul si rolul nostru, am avut siguranta ca resursele pe care le accesam sunt sigure si vor raspunde anumitor nevoi ale lor. 

Pentru a ma simti in siguranta si a avea incredere, cand am intervenit ca asistent social, am avut nevoie de valori profesionale bine stabilite, de pregatirea specifica interventiei, de gandire flexibila si comunicare eficienta si asa am putut asigura puntea dintre om si resursele necesare. Asistentul social trebuie sa cunoasca bine momentul in care intervine, cum intervine, cand activeaza resursele existente, cand asculta si cand vorbeste. De asemenea, intervenind intr-o situatie de urgenta am avut nevoie sa delimitez ceea ce simt de ceea ce gandesc. 

Am simitit ca este foarte important feedback-ul din partea oamenilor; cand oamenii au venit si mi-au multumit pentru munca facuta, atunci am stiut ca mi-am indeplinit misiunea mea de asistent social.

Care sunt resursele pe care le aduce un asistent social la inceput de drum profesional?

Avand in vedere ca prima mea interventie in calitate de asistent social a fost cea de urgenta in cazul tragediilor, cred ca tot ce a contat a fost cunoasterea faptului ca trebuie sa fiu acolo pentru a oferi suportul necesar familiilor. Personal, ca asistent social la inceput de drum profesional am avut ca resursa, chiar esentiala pentru a interveni, suportul din partea supervizorului. Astfel ca atunci cand am inceput interventia, am stiut cand sa intervin, am avut raspuns la fiecare nevoie solicitata.

Cat de grea este formarea in profesia de asistent social? In ce consta aceasta greutate?

La varsta pe care o am si avand in vedere ca sunt la inceput de drum profesional, m-a ajutat mult formarea mea ca asistent social prin internship in asistenta sociala. Prima mea interactiune cu asistentii sociali practicieni in domeniu a fost chiar la Ziua Mondiala a Asistentei Sociale organizate de catre ASproAS / CFCECAS; la acest eveniment m-am intalnit cu asistenti sociali cu experiente profesionale diverse si am participat la sesiuni de discutii. Asta mi-a dat puterea si interesul de a-mi crea propria experienta. Apoi am participat la evenimente, intalniri si discutii pe teme relevante domeniului, ceea ce mi-a creat si mentinut interesul pentru profesie.

Ca formare, mi-am dat seama ca este important sa stii unde trebuie sa lucrezi la tine si de ce ai nevoie pentru a incepe sa lucrezi cu oamenii. Ceea ce vad dificil in procesul de formare este tocmai constientizarea a ceea ce ai nevoie pentru dezvoltarea ta, si disponibilitatea necesara pentru a ajunge sa te pliezi pe metodele de lucru care ti se potrivesc.

Eu sunt la inceput, si simt ca mi-am format radacini puternice, dar cu fiecare actiune, cu fiecare implicare se pun baze noi si imi dau seama ca e nevoie de mai mult, in mod continuu. In experienta interventiei mele in spital, am avut parte de suport si supervizare. Acum stiu ca acesta este modul in care voi lucra ca asistent social. 

Ce recomanzi unui asistent social care se afla la inceput de drum profesional?

Pentru mine cel mai important este sa am un continuu izvor de inspiratie, de motivatie. Iar aceasta inspiratie o culeg din intalniri, din exemplul oamenilor care sunt activi si conduc activitati de succes. Ce consider foarte important este sa ai un model de asistent social, un model de om si asistent social care sa te motiveze si sa te inspire. Daca il ai, te ajuta enorm. Te motiveaza, iti aduce entuziasmul si increderea de care ai nevoie si te ghideaza. Asa ca recomand colegilor mei atentie la ce modele de buna practica isi aleg, recomand incredere, respect fata de aceasta profesie si curajul de a alege locul in care sa isi inceapa munca de asistent social.

Iti multumim Alina si iti dorim succes!

Loading

Share Button