ASproAS impreuna cu Centrul de Formare Continua si Evaluarea Competentelor in Asistenta Sociala (CFCECAS) organizeaza – sub egida Federatiei Internationale a Asistentilor Sociali (IFSW) –
ZIUA MONDIALA A ASISTENTEI SOCIALE 2015
BUCURESTI, 17 MARTIE 2015
PALATUL PARLAMENTULUI – Biblioteca vie in asistenta sociala (10.00-12.30)
PIATA REVOLUTIEI – eveniment de promovare in strada (13.00-15.00)
Tema de anul acesta este: ASISTENTII SOCIALI PROMOVEAZA DEMNITATEA
Albumele de fotografii de la cele trei evenimente de promovare organizate:
ALBUM FOTO I /Piata Revolutiei – Ziua Mondiala a Asistentei Sociale 2015
ALBUM FOTO II / TRASEELE de PROMOVARE A PROFESIEI DE ASISTENT SOCIAL IN BUCURESTI
ALBUM FOTO III / BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA – PALATUL PARLAMENTULUI
FILMUL evenimentului. Multumim jurnalistului Emanuel Salagean.
https://www.youtube.com/watch?v=L-TV40ZD2rQ
Investitia in recunoasterea profesiei de asistent social si in contributia asistentului social la bunastarea sociala este o investitie in viitor. De aceea, cu ocazia ZILEI MONDIALE A ASISTENȚEI SOCIALE, 17 martie 2015, ASproAS (www.asproas.ro) impreuna cu CFCECAS (www.cfcecas.ro) organizeaza doua evenimente:
- Primul eveniment este BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA
Acest eveniment va fi organizat la PALATUL PARLAMENTULUI, intre orele 10.00-12.30. BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA este la a doua editie. In 2014 acest eveniment a fost un succes pentru promovarea profesiei de asistent social, a serviciilor sociale si a rolului asistentului social in serviciile sociale.
In biblioteca vie cartile sunt asistentii sociali. Participanti au posibilitatea sa interactioneze cu cartile, sa intre in contact cu perspective diferite de interventie, sa cunoasca practici diferite si sa experimenteze situatii traite de catre altii. Asa cum v-am obisnuit, ASproAS va prezenta pe pagina de web cartile din BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA.
CARTILE CARE VOR FI PREZENTE LA EVENIMENT
- Al doilea eveniment este un EVENIMENT DE PROMOVARE IN PIATA REVOLUTIEI
Participantii vor face trasee de promovare in Bucuresti pe parcursul carora vor oferi trecatorilor flyere cu informatii despre profesia de asistent social si despre eveniment, dupa care vor derula activitati de promovare in Piata Revolutiei. Activitatea va avea loc intre orele 13.00.15.00. Inca va mai puteti inscrie pentru acest eveniment. Inscrierea se face prin formularul de pe pagina.
Tema evenimentului: ASISTENTII SOCIALI PROMOVEAZA DEMNITATEA.
Cărțile vii sunt asistentii sociali practicieni cu care puteti vorbi despre experienta lor in asistarea persoanelor vulnerabile in Romania. Asistentii sociali vor vorbi nu doar despre modul in care este afectata demnitatea beneficiarilor, dar si despre modul in care este afectata demnitatea asistentului social in Romania.
Demnitatea se naste din aprecierea oamenilor unii fata de ceilalti. Ea vine de la om si se reflecta la om. In asistenta sociala demnitatea este o valoare. Asistentul social intervine in acord cu nevoile beneficiarilor pe care ii sustin, actionand pentru interesul acestora, dar in acelasi timp acordand atentie intereselor altor persoane implicate. Respectul demnitatii in asistenta sociala inseamna:
Respectarea dreptului la autodeterminare – asistentii sociali respecta si promoveaza dreptul oamenilor de a face propriile alegeri si decizii, indiferent de valorile lor si alegerile pe care le-au facut in viata, cu conditia ca acest lucru nu pune in pericol drepturile si interesele legitime ale altora. Fiecare persoana are dreptul realizarii de sine atata vreme cat aceasta nu incalca drepturile altei persoane si are obligatia de a contribui la bunastarea celor cu care impart mediul social.
Promovarea dreptului la participare – asistentii sociali promoveaza implicarea deplina si participarea persoanelor care folosesc serviciile lor intr-un mod care sa le permita sa realizeze actiunile necesare pentru schimbarea conditiilor care le afecteaza viata. Implicarea persoanei asistate in procesul de asistenta sociala este apreciata astazi ca o forma de eficientizare a actiunilor si de imbunatatire a rezultatelor interventiei. Asistentul social are responsabilitatea de a acorda suportul necesar persoanelor asistate pentru dezvoltarea competentelor de care acestea au nevoie in participarea eficienta la identificarea, clarificarea si rezolvarea propriilor problemelor.
Tratarea fiecarei persoana ca un intreg – asistentii sociali sunt preocupati de intreaga persoana, familie, comunitate si cauta sa considere si sa includa toate aspectele vietii unei persoane;
Pe langa participarea la mentinerea demnitatii persoanei asistate si a celor din jurul acesteia, asistentul social poarta responsabilitatea participarii la mentinerea respectului oamenilor fata de profesia de asistent social. In Romania, asistentul social se confrunta nu doar cu incalcarea demnitatii persoanelor care solicita suportul serviciilor de asistenta sociala, dar si cu respectul redus fata de profesia de asistent social.
In 17 martie 2015, asistentii sociali ASproAS si participantii la evenimentul BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA vor dezbate modul in care pot contribui la cresterea respectului fata de beneficiarii serviciilor de asistenta sociala, dar si modul in care pot influenta respectul fata de contributia asistentilor sociali la viata sociala si economica a tarii.
Respectul fata de om naste demnitate. ASproAS este o organizatie recunoscuta la nivel international ca reprezentand profesia de asistent social in Romania si fiind promotor pentru calitate si etica profesionala in asistenta sociala. De aceea, ASproAS sustine asistentii sociali si studentii in asistenta sociala in acest eveniment de promovare a DEMNITATII.
In Romania este incalcata demnitatea. In Romania, asistentul social se confrunta nu doar cu incalcarea demnitatii persoanelor care solicita suportul serviciilor de asistenta sociala, dar si cu incalcarea demnitatii proprii in relatie cu profesia de asistent social. Asa ca, pe langa participarea la mentinerea demnitatii persoanei care beneficiaza de suportul serviciilor de asistenta sociala si a celor din jurul acesteia, asistentul social poarta responsabilitatea activarii si mentinerii respectului oamenilor fata de profesia de asistent social.
Promovam un sistem care sa nu incalce demnitatea ASISTENTULUI SOCIAL. Romania incalca demnitatea asistentilor sociali prin faptul ca ignora si refuza sa utilizeze interventia profesionalizata a asistentului social pentru a sustine persoanele care se confrunta cu probleme sociale. In Romania inca sunt angajate sau transferate pe post de asistent social persoane care nu au pregatire universitara in asistenta sociala. Iar cand sunt angajati asistenti sociali cu studii superioare, salariul este fixat la pragul studiilor medii, conditiile de munca nu permit un proces de asistenta care sa respecte demnitatea asistentului social si a persoanei care beneficiaza de suport, iar suportul oferit asistentului social pentru cresterea nivelului de pregatire continua este redus.
Promovam un sistem care sa nu incalce demnitatea persoanei care beneficiaza de suportul serviciilor de asistenta sociala. In Romania este incalcata si demnitatea persoanelor care se afla in situatii de risc sau care se confrunta cu probleme sociale atunci cand nu asigura suportul profesionalizat din partea unui ASISTENT SOCIAL.
Sunteti siguri ca primiti produsul care este descris pe cutie? Persoanele care se prezinta ca asistenti sociali nu sunt intotdeauna asistenti sociali. Asistentii sociali vor sa ii informeze pe oamenilor ca atunci cand se confrunta cu probleme sociale trebuie sa ceara suportul unui asistent social. Cand va confruntati cu probleme sociale si aveti nevoie de suport, intrebati angajatul serviciilor sociale care este in fata dumneavoastra daca este asistent social, adica daca a urmat studiile universitare in asistenta sociala. Doar asa puteti sa va asigurati de calitatea suportului pe care il primiti.
Romania nu va reusi sa isi rezolve problemele sociale fara asistenti sociali. Investitia in recunoasterea profesiei de asistent social si in contributia asistentului social la bunastarea sociala este o investitie in viitor. Va invitam sa sarbatoriti impreuna cu noi si sa promovati profesia de asistent social.
Investitia in recunoasterea profesiei de asistent social si in contributia asistentului social la bunastarea sociala este o investitie in viitor. Asistenta sociala este o profesia care contribuie la procesul de dezvoltare a potentialului maxim al persoanei, la imbunatatirea vietii oamenilor si la prevenirea disfunctiilor si problemelor sociale.
BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIALA va fi disponibila curand pe pagina de web: www.asproas.ro.
VA ASTEPTAM SA SARBATORITI IMPREUNA CU NOI!
Echipa de organizare:
Ella Luisa BOGEANU
Lucian CACIAMAC
Vlad CORNEA
Herbert PAULISCHIN
Teodora PETRE
Ana RADULESCU
Adela SETET
GRUPUL DE STUDENTI INTERNSHIP ASproAS