20 martie 2018 este sărbătorită Ziua Mondială a Asistenței Sociale.
Tema este legata de dezvoltarea sustenabilă a comunității și a mediului.
Tema de anul acesta trage un semnal major pentru România. Investiția în dezvoltarea serviciilor de asistență socială din comunitate este critică. Asta pentru că în România nu avem încă asistenți sociali angajați în serviciile sociale pentru a-i ajuta pe oameni în situații de vulnerabilitate socială. Un exemplu sunt cele 535 de comunități rurale cu grade de sărăcie severă și peste medie, reprezentând aproape 20% din comunele din România. Doar în 20% dintre ele sunt angajați asistenți sociali. Și în acestea, asistentul social nu face ghidare, pregătire, consiliere în vederea dezvoltării competențelor cerute în spațiul social, etc, ci continuă să administreze beneficii materiale și financiare.
Asistenții sociali din România pledează pentru profesionalizarea serviciilor sociale
Asta înseamnă recrutarea adecvată a personalului și mai ales recrutarea asistenților sociali, salarizare adecvată, dar mai ales formarea profesională continuă, finanțarea serviciilor sociale și abordarea unei strategii pe termen lung a sistemului de protecție.
Acestea sunt condiții pentru ca serviciile sociale să-și atingă scopul. Și tocmai la aceste capitole România este deficitară. Un studiu realizat de Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială (CFCECAS – www.cfcecas.ro) arată că în aproape 80% dintre comunitățile rurale, primăriile nu aleg să angajeze un asistent social. În cele 20% dintre comunitățile care au angajat un asistent social, acesta se ocupă de administrarea beneficiilor financiare.
Activități derulate în România:
- ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ – în 2018, când sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Sociale, ASproAS va continua ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ în școli și licee pentru a informa elevii despre rostul serviciilor sociale în viața comunității, dar și modul în care pot apela la asistenții sociali. Succesul OREI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ în anii trecuți ne-a determinat să continuăm această activitate. Mai multe informații aici:
De ce și pentru cine a fost introdusă ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
- BIBLIOTECA VIE ÎN ASISTENȚĂ SOCIALĂ – pe lângă varianta online, anul acesta va fi organizat un eveniment dedicat promovării identității profesiei de asistent social și rolul serviciilor sociale prin Biblioteca Vie în Asistența Socială. Mai multe informații găsiți aici:
Ziua Mondială a Asistenței Sociale 2018 – Biblioteca Vie în Asistență Socială prin Storytelling
ALTE INFORMAȚII DESPRE ZIUA MONDIALĂ A ASISTENȚEI SOCIALE
În data de 20 martie 2018, Ana Rădulescu, Directorul general ASproAS și Vicepreședinte al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW) va reprezenta asistenții sociali și va avea cuvântul oficial al IFSW la Națiunile Unite.
ASproAS este organizație membră al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW), iar Directorul General ASproAS, Ana RADULESCU, este Vicepreședinte European al IFSW!