Data de 16 martie 2021 este ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun.
Tema pentru 2021
Aceasta este prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru Asistență Socială și Dezvoltare Socială.
Ana Rădulescu:
Consider o onoare faptul că am fost implicată în procesul de decizie privind Ziua Mondială a Asistenței Social 2021. Am susținut procesul prin care IFSW a decis această temă.
Noi nu am trăit o experiență similară la nivel global în care să depindem atât de mult unii de alții. Nu am trăit până acum vremuri de pandemie în care viața noastră să depindă de comportamentul celorlalți, în acest fel.
Este anul în care eu sunt pentru că toți suntem.
În România avem nevoie mai mult decât oricând să arătăm că nu putem să prosperăm, atunci când peste jumătate din țară trăiește în sărăcie, că nu putem să fin sănătoși când cei de lângă noi sunt în suferință; cu cât uităm să investim în ceilalți cu atât ne pierdem punctele de suport în comunitate. Este important ce tip de rețea ne construim în jurul nostru pentru că în funcție puterea acesteia vom reuși în vremuri grele.
Dacă nu vom învăța să transpunem Úbuntu în viața comunității și a societății noaste, atunci nimeni nu va fi bine.
Și mai mult decât oricând trebuie să ne inspirăm unii pe alții.
Ce înseamnă Úbuntu?
Termenul provine de la popoarele indigene din Africa de Sud și a fost popularizat în întreaga lume de Nelson Mandela.
Povestea spune că într-o zi, un antropolog occidental a plecat în Africa pentru a studia comportamentul social al unui trib indigen. El le-a propus copiilor un joc și aceștia au acceptat de bună voie să facă parte din el. El a pus un coș umplut cu bomboane sub un copac și le-a spus copiilor că oricine va ajunge primul la coș va câștiga tot coșul și ar putea mânca dulciurile singur. I-a aliniat pe toți copiii și a ridicat mâna pentru a da semnalul de start.
Când antropologul a dat startul, copiii și-au luat mâinile reciproc și au început să alerge împreună. Toți au ajuns la coș în același timp. Apoi s-au așezat într-un cerc mare și s-au bucurat de dulciuri împreună, râzând și zâmbind.
Antropologului nu-i venea să creadă ceea ce vedea și îi întrebă de ce se așteptaseră unii pe ceilalți, întrucât cineva ar fi putut lua tot coșul. Copiii au clătinat din cap și au răspuns: „Úbuntu, cum poate unul dintre noi să fie fericit dacă toți ceilalți sunt triști?”
Úbuntu ca principiu pentru consolidarea solidarității sociale și recunoașterea conexiunii globale este esențial pentru viitorul comun și durabil. Acesta pune bazele promovării unui proces incluziv de dezvoltare a unor noi acorduri sociale între guverne și populațiile pe care le deservesc.