TEODORA DOBRE

Profesie: ASISTENT SOCIAL

Absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, Specializarea ASISTENȚĂ SOCIALĂ.

Eu am ales să investesc în propria mea dezvoltare profesională. Și cu fiecare pas făcut în pregătirea mea am văzut beneficiile imediate în eficiența strategiilor pe care le-am gândit împreună cu persoanele cu care am lucrat.

Teodora a avut primele contacte cu domeniul asistenței sociale încă din anul 3 de facultate, moment în care a început să colaboreze cu CFCECAS, un ONG care vine în întâmpinarea nevoii de formare profesională continuă a asistenților sociali din România. Prin implicare și participare activă la diferite seminarii și training-uri, la Conferința Națională în Asistență Socială și la școli de vară organizate pentru studenții în asistență socială, Teodora și-a dezvoltat o serie de competențe și abilități de lucru.

Ulterior, Teodora a intrat în contact cu domeniul consilierii vocaționale și a dezvoltării competențelor sociale și profesionale. Aceasta este una din ariile în care ea continuă să se formeze și specializeze. Teodora a furnizat acest serviciu preponderent în rândul tinerilor și a studenților în asistență socială.

Teodora a lucrat ca asistent social și furnizează servicii pentru femeile aflate în situații vulnerabile și de risc: victime ale violenței domestice, victime ale sărăciei. Teodora este parte activă în dezvoltarea unui pachet complet de servicii pentru persoanele victime ale violenței domestice în România.


De ce anume ai nevoie pentru a lucra performant în asistență socială?

Personal nu cred că poți să lucrezi performant în asistență socială fără să ai o bază teoretică actualizată și un pachet de valori profesionale care să îți ghideze intervenția. Un asistent social profesionist poate furniza servicii calitative și eficiente doar dacă are la bază o pregătire temeinică în domeniu. Această bază de cunoștințe trebuie acumulată prin studiu atent al teoriilor dezvoltate deja în domeniu, studiu care începe în perioada facultății și care nu se încheie niciodată.

Eu am ales să investesc în propria mea dezvoltare profesională. Și cu fiecare pas făcut în pregătirea mea am văzut beneficiile imediate în eficiența strategiilor pe care le-am gândit împreună cu persoanele cu care am lucrat. Dar, și mai mult, am văzut că găsesc drumul mai rapid spre rezultatele pe care și le dorește persoana cu care lucrez. Este un beneficiu pentru mine, pentru că sunt mai eficientă și scurtez timpul până la cele mai bune soluții. Dar este bine și pentru persoanele cu care lucrez pentru că primesc suportul de care care au nevoie și ajung la cele mai bune soluții.

Există percepția socială că asistentul social se ocupa doar de dosare. De fapt, care este specificul muncii asistentului social?

Fără îndoaială, asistentul social trebuie să asigure documentația pentru serviciile pe care le oferă. Iar astăzi, asistentul social a fost împovărat cu foarte multă documentație care să-i asigure justificarea pentru serviciile pe care le acordă. Dar specificul intervenției asistentului social este altul. Este furnizarea de servicii de suport. Aici este o dificultate legată de ce anume înțelegem prin serviciu de asistență socială.

Când lucrez cu persoanele care îmi solicită suportul, încerc să amplific punctele forte și resursele interioare deja existente. De ce? Pentru că eu cred că, dincolo de orice problemă sau situație dificilă pe care cineva o experimentează la un moment dat, oamenii au în ei înșiși mare parte din resursele de care au nevoie pentru a depăși situațiile și pentru a dezvolta competențele personale și sociale de care au nevoie mai departe.

De fapt, acesta este specificul intervenției asistentului social: să creeze servicii de suport care să ajute persoana să-și dezvolte resursele personale și să știe să utilizeze eficient resursele și oportunitățile sociale pentru a-și rezolva problemele. Și bineînțeles, să ajute persoana să pregătească documentația necesară care să îi asigure accesul la aceste resurse și servicii.

Serviciile de asistență socială reprezintă contextul cel mai potrivit pentru a activa resursele interioare ale persoanelor cu care lucrez și pe care le susțin pentru a-și dezvolta abilități sau competențe de care ele au nevoie. Dar, pentru a reuși să realizez ceea ce îmi propun în activitatea mea, am învățat că este necesar să creez și să structurez chiar eu un astfel de serviciu de suport. Apelând la modele de bună practică anterioară, consultându-mă cu alți specialiști care au realizat la rândul lor astfel de servicii și îmbinând această cunoaștere cu creativitatea mea am învățat cum să dezvolt astfel de servicii. Acum reușesc să îmbin activități, instrumente și tehnici în servicii de suport care să vină realmente în sprijinul persoanelor pe care le asist și să urmărească acea dezvoltare / schimbare de care au nevoie.

 

Merită efortul și investiția asistentului social pentru a-și asigura autonomie profesională?

Ca asistent social, este important pentru mine să lucrez într-un context în care îmi pot aduce aportul personal. Am negreșit nevoie de un sistem funcțional pre-existent și de o bază de la care să pornesc în munca mea. Oamenii sunt diferiți și unici și astfel, în lucru cu ei, este imposibil să standardizez intervenția la o serie de acțiuni universal valabile. Astfel, pentru mine, este important să am o autonomie profesională care să îmi ofere un context de lucru motivant și flexibil în care eu să pot adapta intervenția la nevoile concrete ale persoanelor cu care lucrez. Am nevoie de același context și pentru a îmi folosi creativitatea pentru a crea și activa resurse.

 

Cum știi dacă intervenția ta este eficientă și sustenabilă pentru persoana pe care o asiști?

În activitatea asistentului social nu există un instrument de măsurare al intervenției care să fie general valabil. Nu există nici un manual cu indicații pe care să-l verifici și să-ți confirme dacă intervenția ta a fost eficientă și a produs schimbare reală și de durată.

Dar există totuși o resursă valoroasă în munca asistentului social și aceasta este constituită chiar din persoanele cu care lucrăm. Ele sunt în măsură să ofere un feedback sub formă verbală sau non-verbală. Schimbarea reală și de durată trebuie să ajungă să fie percepută de fiecare persoană pe care o asistăm. Această schimbare se vede în schimbarea valorilor, atitudinilor și comportamentelor. Dar se vede și în modul în care persoana se autopercepe și percepe reursele din interiorul și din exteriorul său și modul în care alege să le acceseze pentru a-și rezvola problemele pe viitor.

 

De ce anume are nevoie asistentul social pentru a fi eficient în munca de zi cu zi?

Asistentul social are nevoie să știe că poate accesa servicii de formare profesională continuă. Are nevoie de suport și supervizare în munca pe care o realizează. Și are nevoie de sprijin și schimb de experiență pentru activitățile pe care le desfășoară.

Prin accesul la cursuri de formare profesională continuă, asistentul social își consolidează permanent baza de cunoștințe de care are nevoie pentru a fi bine pregătit în intervenția pe care o realizează.

Prin primirea de suport și supervizare în activitatea sa, asistentul social dezvoltă încredere în ceea ce face și are puterea să acționeze în continuare.

Prin participarea la diferite schimburi de experiență și sesiuni de discuții cu alți colegi specialiști, asistentul social redescoperă motivația de care are nevoie pentru a lucra în continuare antrenat.

 

Anul acesta promovăm demnitatea în asistenţă socială. Ce înseamnă demnitatea pentru tine?

Cred că demnitatea este un concept care nu poate fi ușor definit sau pus într-o cutie. La nivel personal, asociez demnitatea cu respectul celor din jur și cu credința că fiecare om este unic și valoros. Dacă simt că sunt respectată și acord respect, dacă acționez în felul meu unic, bazându-mă pe valori sănătoase și mă pregătesc pentru a oferi suport profesionalizat astfel încât oamenii să poata accesa servicii de calitate, atunci pot spune că trăiesc într-un mod demn.

Să fii demn înseamnă să respecți, să valorizezi, să maximizezi potențialul, să incluzi și să participi activ!


@Teodora Dobre, 30 mai 2015, Biblioteca Vie în Asistența Socială, ASproAS

Loading

Share Button