PANEL – Presedintele SNFP, Domnul Sebastian Oprescu

Stimate Domnule Presedinte, va multumim foarte mult pentru participarea la conferinta, dar mai ales va multumim pentru deschiderea de a ne ajuta sa ne facem problemele vizibile in spatiul public si de a ne reprezenta si domeniul nostru, al asistentilor sociali si al serviciilor sociale.

Prezenta dumneavoastra alaturi de noi ne-a dat increderea ca nu mai suntem singuri.


Domnul Sebastian Oprescu, Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) a participat la Conferinta Nationala de Asistenta Sociala 2016 unde a discutat cu directorii si personalul serviciilor sociale si cu asistentii sociali modul prin care se pot face vizibile in spatiul public nevoile si problemele lor. Temele de discutie au fost legate de legea salarizarii, calendarul in care aceasta lege va fi pusa in dezbatere publica si, asa cum a spus directorul DGASPC Sibiu, doamna Laura Vilsan, modul in care angajatii din asistenta sociala pot sa se reprezinte mai bine in spatiul public astfel incat sa le fie inteles rolul, rostul si dificultatile cu care se confrunta si societatea sa fie solidari cu ei.


Domnul Sebastian Oprescu, Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP):

Pentru asistenta sociala, un domeniu atat de necesar societatii, se dorea o evaluare mai profunda si o recompensare mai accelerata, motivul fiind proasta salarizare existenta. Acest lucru nu s-a realizat. Probabil ca acest raspuns va veni prin noua lege a salarizarii, unde noi toti vom avea un cuvat de spus atat in strada, cat si la masa negocierilor.

Eu cred ca daca ne vom cunoaste foarte bine obiectivele si interesele in raport cu statul, noua lege a salarizarii ar putea rezolva o mare parte din problemele ridicate de personalul serviciilor sociale. Acest sistem de salarizare, astazi, nu mai poate duce domeniul dumneavoastra mai mult de un an de zile. La acest moment noi vorbim de o zona a exploatarii, pentru ca nu putem vorbi de o recompensa. Daca am vorbi de o recompensa, atunci aceasta ar fi cat de cat echivalata cu importanta activitatii. Ministerul Muncii, si eu am transmis Domnului Ministru Dragos Pislaru, are obligatia de a face o lege si de a transmite oamenilor ca peste un an, peste doi ani, peste zece ani, acesta va fi salariul. Ministerul Muncii are obligatia de a da informatii corecte, astfel incat, eu ca cetatean sa hotarasc daca stau in sistem sau nu.

Este nevoie ca tensiunile existente sa fie ridicate la nivel de spatiu public pentru ca decizia politica vine mai rapid atunci cand oamenii reactioneaza fata de nedreptatile pe care le traiesc. Daca noi impreuna nu vom reactiona, cu siguranta decizia politica va intarzia sa apara, iar dumneavoastra veti arata catre organizatiile sindicale si noi vom arata in continuare catre pasivitatea membrilor de sindicat si vom ramane cu acelasi haos in sistemul de asistenta sociala de care vorbea Ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Trebuie sa fim un exemplu pentru ce cei care vin dupa noi si sa aratam ca atunci cand se intampla o nedreptate sau cand sesizam o nedreptate, reactionam. Nu este suficient sa fim membrii de sindicat. Este important ca organizatia sindicala sa fie un instrument in mana dumneavoastra pentru a va rezolva problemele. Cand avem convingerea ca se incalca un drept, ca decizia politica nu corespunde intereselor institutionale sau in spatele decizie guvernamentale exista interese pe care noi le identificam destabilizatoare din punct de vedere institutional, atunci trebuie sa folosim si ultimul instrument pe care il avem: greva. Eu greva generala nu am mai vazut in Romania de foarte mult timp.

Mesajul meu catre dumneavoastra este sa incercati sa va solidarizati indiferent in ce organizatii sindicale sau nonguvernamentale alegeti. Pentru ca numai impreuna veti reusi sau vom reusi sa determinam schimbarea deciziei politice pe un anumit domeniu.

Mi-a fost de mare folos mesajul venit din partea Asociatiei Asistentilor Sociali ASproAS si a directorului general, Ana Radulescu, pentru ca avem nevoie si noi, organizatiile sindicale, de un suport care sa argumenteze revendicarile sindicale pe care noi le vom face sau pe care le-am facut. Cred ca trebuie sa lucram foarte mult la argumentarea in spatiul public a revendicarilor celor care lucreaza in serviciile publice de asistenta sociala. La sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august ne asteptam sa reincepem negocierile pe legea salarizarii. Aici o sa avem nevoie de aportul dumneavoastra, iar eu ma bazez foarte mult pe colaborarea pe care o avem cu ASproAS. Acest suport tehnic ne este obligatoriu necesar pentru a proiecta si a personaliza o salarizare pe domeniul dumneavoastra de activitate. Altfel noi nu vom putea personaliza salarizarea pentru domeniul dumneavoastra.


Un PANEL organizat de Ana Radulescu si Herbert Paulischin


Conferinta este organizata de catre: Centrul de Formare Continua si Evaluarea Competentelor in Asistenta Sociala, CFCECAS (www.cfcecas.ro) impreuna cu Asociatia Asistentilor Sociali, ASproAS (www.asproas.ro) si Federatia Internationala a Asistentilor Sociali, IFSW (http://ifsw.org).

Loading

Share Button