Domnule Ministru, va multumim foarte mult pentru ca ati participat la aceasta conferinta, dar mai ales pentru ca ne-ati aratat bucuria de a fi impreuna cu noi.


In cadrul Conferintei Nationale de Asistenta Sociala 2016 a fost organizat un PANEL la care a participat Domnul Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Virstnice, Domnul Dragos Pislaru. Desi PANELUL a fost organizat pentru o ora, Domnul Ministru a petrecut doua ore si jumatate impreuna cu participantii la conferinta, discutand si raspunzand la fiecare intrebare adresata.


Domnul Ministru Dragos Pislaru:

Ceea ce ne apropie pe noi economistii de dumneavoastra, asistentii sociali, este faptul ca o societate nu poate sa progreseze economic cand are excluziune sociala. Fara ce faceti dumneavoastra si fara ce facem noi impreuna, aceasta tara nu poate progresa. Si aceasta tara poate progresa doar daca intelege ca incluziunea nu este doar o chestiune de actiune sociala care este pusa in cutiuta de social si care sa constituie ceva pentru care noi dam bani si punct. Ci incluziunea este exact acea resursa prin care putem mobiliza in interiorul societatii acel spirit in care ne pasa unii de ceilalti, dar si valori cu o conversie direct economica, cum ar fi resursa fortei de munca, asigurarea unui viitor pentru arii intregi din tara. In felul acesta putem avea un anumit tesut de dezvoltare. Si dumneavoastra sunteti aceasta veriga importanta.

In Romania polarizarea este mare. Am zone in care tinerii doresc sa munceasca, dar nu au unde. Si avem zone in care am locuri de munca, am investitori dar nu mai am oameni sa ii angajez. Avem o problema de cantitate, dar si de calitate adica nu au competentele de care avem nevoie. Si atunci, suntem de fapt intr-o tara in care unele dintre companiile mari au inceput sa preseze guvernul sa dam drumul la vize si sa permitem sa vina alti oameni care sa se angajeze pentru ca noi nu suntem in stare in Romania sa avem o abordare integrata, de incluziune asupra dezvoltarii.

Ministerul pe care il coordonez este un minister care nu poate fi egalat in peisajul administratiei publice romanesti. Pentru ca tot ce face zilnic este sa raspunda vulnerabilitatilor pe care le vede in societate. Acesta este mandatul. Ca discutam de copii, varstnici, persoane cu diabilitati, violenta domestica, someri, pensionari, cei care primesc beneficii financiare, salariati din zona publica, toti au nevoie. Toti sunt vulnerabili. Acum, dupa o luna si jumatate in minister stiu ca noi nu putem sa satisfacem aceste nevoi in sase luni. Dar ceea ce este important, este ca misiunea tuturor celor din ministerul muncii ar trebui sa fie perfect aliniata cu ceea ce faceti voi, in serviciile sociale. Si constatarea mea, care a fost o oarecare indignare, a fost ca sistemul de asistenta sociala, asta insemnand ansamblul institutiilor care se ocupa de asistenta sociala, inclusiv profesia in sine, in momentul de fata este intr-un complet haos. S-au facut lucruri care au inclus niste eforturi considerabile, cu eforturile dumneavoastra. Dar din pacate nu s-au facut coordonat, nu prea stie lumea de ele si este mult mai usor sa apreciezi ceva care nu functioneaza, decat sa apreciezi ceva care functioneaza. Si asta o traiesc pe propria piele zi de zi. Indiferent de cat de mult as face in perioada asta, mi se va reprosa oricum ce n-am facut.


Multumim directorilor DGASPC si DAS/SPAS si care au participat si au adus in discutie subiecte importante pentru serviciile sociale. Multumim asistentilor sociali si personalului serviciilor sociale care au participat.

Multumiri speciale doameni director DGASPC Laura Vilsan, doameni director DAS – Oana Parvulescu, domnului director DGASPC Ionel Armeanu si asistent social – Raoul pentru intrebari si discutii.


Un PANEL organizat de Ana Radulescu si Herbert Paulischin


Conferinta este organizata de catre: Centrul de Formare Continua si Evaluarea Competentelor in Asistenta Sociala, CFCECAS (www.cfcecas.ro) impreuna cu Asociatia Asistentilor Sociali, ASproAS (www.asproas.ro) si Federatia Internationala a Asistentilor Sociali, IFSW (http://ifsw.org).

Loading

Share Button