Mădălina SACALIUC 

Profesie: ASISTENT SOCIAL

Absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, Specializarea ASISTENȚĂ SOCIALĂ


Tu ai intrat într-o echipă care a intervenit într-unul dintre cele mai grele domenii: intervenția de urgență în cazul tragediilor. Reflectând la experiența pe care ai avut-o, de ce anume are nevoie un asistent social pentru a se simți în siguranță și a avea încredere în momentul în care intervine într-un caz?

În primul rând, asistentul social are nevoie de un plan bine stabilit. Deși în intervenția de urgență, nu ne putem plănui cu exactitate activitățile, este important să avem o idee despre cum ar trebui să procedăm, ce principii să urmăm, iar cel mai important lucru, înainte să intervenim trebuie să avem sprijinul unui mentor, încurajarea acestuia, și, desigur, o echipă pe care ne putem baza.

Care sunt resursele pe care le aduce un asistent social la început de drum profesional?

Principala mea resursă este entuziasmul, completat de energia firească vârstei. Fiind la început de drum suntem motivați să schimbăm ceva în jurul nostru, avem vise și planuri pentru viitorea noastră carieră profesională, pe care dorim să le formăm într-un mediu profesional pe măsura dorințelor noastre.

În ceea ce privește formarea în asistență socială, totul începe cu un mentor bun. Avem nevoie de exemple după care să ne ghidăm, oameni care să ne inspire.

Ce recomanzi unui asistent social care se află la început de drum profesional?

Unui asistent social la început de drum, îi recomand să își partajeze entuziasmul în doze mici, pentru a nu se pierde dupa primele experiențe. Sistemul de asistență din România nu este nici cel mai bun. Astfel există riscul ca tinerii asistenți sociali să fie descurajați și să își piardă motivația cu care au pornit la început de drum.

Îți mulțumim Mădălina și îți dorim succes!


 @Mădălina Sacaliuc, 18 martie 2016, Biblioteca Vie în Asistența Socială, ASproAS

Loading

Share Button