În 20 martie 2018, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, nu lângă voi, în România, dar pot mesajul vostru și al asistenților sociali din Europa la Națiunile Unite.
ONU organizează la Geneva un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Asistenței Sociale. Deschiderea evenimentului va fi realizată chiar de către MICHAEL MØLLER, Director General, Națiunile Unite, Geneva.
În calitate de Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW) voi face parte din echipa care deschide oficial evenimentul.
Găsiți aici câteva din mesajele pe care le voi transmite:
(…) în istoria IFSW, ONU a fost un partener puternic, contribuind la creșterea capacității de acțiune a asistenților sociali.
(…) din 1994, de la publicarea comună a manualului privind asistența socială și drepturile omului, IFSW și ONU au continuat să colaboreze pentru a crește profesia de asistent social și pentru a asigura pregătirea asistenților sociali pentru provocările generate de schimbările sociale și economice.
(…) ONU a prevăzut faptul că astăzi și în viitor este nevoie ca asistența socială să fie puternică și a decis să investească în profesia de asistent social. ONU a susținut o profesie care este capabilă să răspundă nevoilor reale ale oamenilor, să îi ajute să beneficieze de drepturile sociale pentru a-și asigura reziliența și să-și consolideze capacitatea de a răspunde eficient riscurilor sociale. Sunt încântată să vin și să raportez în fața dumneavoastră că profesia de asistent social este puternică și poate să asigure o practică sustenabilă și transformativă. Și mai ales este pregătită să investească în generația următoare de asistenți sociali.
(…) asistenții sociali văd, în fiecare zi, cum sărăcia distruge viața oamenilor; dar ei văd, se asemenea, cum crește reziliența celor care beneficiază de suportul serviciilor sociale și a asistentului social.
(….) pentru a avea capacitatea de a face față provocărilor sociale și economice, oamenii au nevoie de sisteme puternice de protecție socială. Asistenții sociali au arătat permanent că serviciile de asistență sociale puternice sunt un fundament esențial pentru sustenabilitatea dezvoltării economice și sociale. Când oamenii devind puternici, ei devin activi pe piața muncii și au capacitatea să contribuie la dezvoltarea propriilor condiții și la cele ale comunităților din care fac parte.
(…) asistenții sociali știu acum cum să îi ajute pe oameni să-și înțeleagă mai bine drepturile sociale și cum să le folosească pentru a-și croi o viață activă și a contribui la dezvoltarea puternică a comunităților din care fac parte.
(…) în numele IFSW și a asistenților sociali din Europa vă mulțmesc pentru încrederea pe care ați avut-o în misiunea noastră de a reduce inegalitățile sociale și a contribui la o creștere economică și socială incluzivă.
Ana RĂDULESCU
Director general ASproAS
Vicepresedinte IFSW EUROPA