Ana Radulescu, directorul general al ASproAS si actualul cosilier al ministrului muncii, spunea in 2015, intr-un interviu cu jurnalistul Emanuel Salagean, ca:
Romania are cel mai saracit sistem de asistenta sociala pentru ca avem o perceptie eronata a asistentului social si a ceea ce poate face el pentru oameni. Aceasta perceptie eronata este la nivel politic. Adica acolo unde se decide ce fel de sistem de asistenta sociala alegem. Romania a ales un sistem de asistenta sociala bazat pe beneficii si ajutoare materiale. Noi vrem sa schimbam problemele sociale ale oamenilor cu o farama de bani. Acest lucru este greu de inteles pentru un asistent social.
Asistentul social a fost perceput ca un administrator de beneficii financiare pentru ca aceasta a fost singura activitate ceruta de catre serviciile publice de asistenta sociala. Este de necrezut ca la o problema sociala tu raspunzi cu ajutoare financiare. Cand asistentii sociali au in fata o persoana care se confrunta cu o problema sociala abordarea lor este legata de informatiile de care oamenii au nevoie, suportul de care are nevoie, competentele si abilitatile de care are nevoie….de ce strategie de viata ar avea nevoie un om pentru a trece prin problemele cu care se confrunta fara sa isi piarda rezilienta.
Acum, pentru prima data in istoria asistentei sociale a Romania, avem un ministru care spune acelasi lucru. Nu este o noutate pentru noi nevoia de schimbare a paradigmei de la beneficii la servicii. Noutatea este data de faptul ca un ministru al muncii sustine si chiar face ceva pentru a pune in practica aceasta pradigma.
Dragos Pislaru, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, 2016:
Serviciile sociale sunt viitorul asistentei sociale, nu beneficiile.
Rolul asistentilor sociali pare inutil atata vreme cat se va crede ca, prin virarea unor sume de bani, se rezolva problema persoanelor vulnerabile sau a celor care se afla la marginea societatii.
Aa vrea sa ridicam agenda referitoare la importanta asistentei sociale si a serviciilor de asistenta sociala la nivel national. Cred ca avem cu totii o gandire comuna si sper ca serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protectie, nu beneficiile. Al doilea lucru este ca serviciile nu sunt generatoare de costuri, ci sunt generatoare de beneficii pentru societate si atunci discutam despre deblocarea cheltuielilor care tin de salarizarea din sistem (…) Ca sa dezvoltam serviciile, noi avem o problema si de cantitate, pentru ca nu sunt suficiente, dar si de calitate, din ratiuni de subfinantare, dar uneori si din ignoranta sau indolenta. Cred ca e important să recunoastem impreuna o agenda si sa incercam săa o promovam (…) Discuaăm aici de o abordare de la nivelul primariei pana la nivel judetean si central, fiecare cu responsabilitatile lor, dar care nu sunt aliniate in acest moment din perspectiva intelegerii conceptului de asistenta sociala.