20 Noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului nu este doar despre sărbătorirea progresului în respectarea drepturilor copilului, ci este despre semnalarea și solicitarea respectării drepturilor copilului pentru toți copiii.
Statisticile privind situația copilului din România depășesc pragul îngrijorării; astăzi ar trebui să vorbim de o urgență în identificarea și implementarea măsurilor care să asigure respectarea drepturilor copilului. În acest moment România trebuie să caute răspunsuri rapide pentru ca dezvoltarea copilului să fie asigurată. Din motive obiective sau subiective, mulți părinții nu au capacitatea de a acoperi nevoile emoționale și de dezvoltare ale copilului. Lipsa de investiție a statului în servicii sociale de suport în comunitate care să susțină părinții să asigure condițiile necesare pentru copii va avea consecințe pe termen lung pentru țara noastră.
I-am numit copii invizibili pentru nu în puține situații am văzut că mulți nici nu știu despre ce vorbim atunci când spunem că sunt familii care în acest moment nu sunt în legătură cu servicii sociale sau medicale. Puțini ne cred că încă mai sunt copii care nu există din punct de vedere juridic; și sunt și mai puțini care ne cred ca asta se întâmplă în comunitățile lor. Iar atunci când aducem evidențe, reacția este de blam a părinților pentru această situație. Problema are însă o cauzalitate sistemică. Dacă nu o să înțelegem asta vom continu să creștem numărul copiilor cărora nu le sunt respectate drepturile și nu au asigurată o dezvoltare care să le permită mai târziu să fie activi în societate (Ana Rădulescu, Director general ASproAS).
Drepturile copiilor nu reprezintă un lux, ci o necesitate pentru dezvoltarea mentală, socială, emoțională și fizică.
Drepturile copiilor sunt garanția pentru dezvoltarea rezilienței copiilor.
Asistenții sociali membri ai Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS), alături de alți specialiști care lucrează în domeniul asistenței și protecției copilului, solicită Guvernului României să schimbe paradigma finanțării serviciilor publice de asistență socială din comunitate.
Serviciile de asistență socială din comunitate sunt cele care au responsabilitatea de a preveni și de a oferi suport familiilor și copiilor, astfel încât drepturile copiilor să fie o realitate și dezvoltarea lor să fie asigurată. În acest moment, dezvoltarea serviciilor sociale de suport sunt dezvoltate în comunități din bugetele locale. Din cauza bugetelor mici, multe dintre primării nu au capacitatea de a dezvolta și a menține serviciile necesare.
În numele copiilor invizibili care nu au voce să își ceară drepturile, asistenții sociali membri ai Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS), prin Directorul General Ana Rădulescu, solicită:
- schimbarea modului de finanțare a serviciilor sociale de suport din cadrul administrațiilor publice locale astfel încât acestea să fie susținute și de la bugetul de stat;
- asigurarea dezvoltării unei abordări integrate a serviciilor comunitare astfel încât să fie posibilă prevenirea excluziunii sociale şi eficientă combaterea sărăciei (Odinul Nr. 393/630/4236/2017);
- profesionalizarea serviciilor sociale prin angajarea și formarea asistenților sociali care să ofere suport;
ASproAS mulțumește asistenților sociali și specialiștilor care fac efortul de a asigura servicii de calitate pentru copiii invizibili care nu au voce să își ceară drepturile.
Date statistice privind situația copilului în România găsiți pe: https://revista22.ro/actualitate-interna/romania-primul-loc-in-ue-la-rata-mortalitatii-copiilor-peste-150000-de-copii-se-culca-flamanzi?fbclid=IwAR1RsagudEp0njmc-AOpXuRKV4KaP9NC-dQpaEweSVaehDXQU0kFgEy4lLg