Asistentii sociali din Europa intampina, in practica, o problema dificila. Un numar mare de copii ajung in Europa ca urmare a razboiului sau a saraciei. Numarul copiilor fara documente si a celor neinsotiti de adulti este semnificativ. 

Determinarea varstei este un proces de evaluare prin care autoritatile colecteaza si evalueaza date pentru a stabil varsta unei persoane care nu detine documente care sa ateste acest lucru. In multe cazuri nu exista o siguranta si o certitudine a datelor colectate.

In ultimii ani, evaluarile privind varsta copiilor si implicarea asistentilor sociali in aceste evaluari au starnit multe controverse. In multe tari din Europa, asistentii sociali au fost nevoiti sa semneze documentele privind varsta copiilor pentru a asigura accesul acestora la servicii adecvate. Asistentii sociali, prin cunostintele si competentele sociate profilului profesional, au o pozitionare distincta in acest proces de evaluare. Aceasta pozitionare este data de capacitatea de a realiza evaluari holistice, sistemice. Cu toate acestea, asistentii sociali au nevoie de suport in clarificarea rolului si a modului in care se pot implica profesional in aceasta evaluare.    

Beneficiile determinarii varstei sub 18 ani sunt semnificative si multe persoane incearca sa isi ascund varsta reala si se declara mult mai tinere decat sunt in realitate. Determinarea corecta a varstei este foarte importanta, dat fiind accesul la servicii a copiilor sub 18 ani. Copiii refugiati au acces la un pachet mai mare de servicii decat adultii. Pe de alta parte, incadrarea gresita a varstei copiilor poate sa ii expuna pe acestia la riscuri. Discutia pe aceasta tema a luat amploare atunci cand o fetita de 15 ani a fost incadrata ca avand 23 de ani; din aceasta cauza a fost lipsita de suport si a devenit victima abuzului sexual. Pe de alta parte au fost adulti care au solicitat incadrarea in varsta pana in 18 ani pentru a beneficia de servicii. Asta pune presiune mare pe resursele limitate puse la dispozitia autoritatilor locale pentru furnizarea serviciilor de suport. 

Asistentii sociali se confrunta cu dileme etice, dar si cu dificultati privind modalitatea de implicare in acest proces.

De aceea, asistentii sociali au cerut Federatiei Internationale a Asistentilor Sociali (IFSW) sa stabileasca rolul pe care il pot avea si sa elaboreze un ghid privind implicarea lor in stabilirea varstei copiilor.

Intrebarile la care s-a cautat un raspuns au fost:

  • care sunt tarile in care asistentii sociali sunt, la acest moment, implicati in stabilirea varstei?
  • in tarile in care sunt implicati in stabilirea varstei, fac aceasta evaluare singuri, sau sunt parte dintr-o echipa multidisciplinara?
  • asistentii sociali ar trebui sa fie implicati in aceasta evaluare ? si daca da, care este rolul lor?

Reprezentantii asistentilor sociali care au participat la Adunarea Generala a IFSW Europe au decis ca asistentii sociali sunt parte din echipa multidisciplinara care stabileste varsta copiilor. IFSW, prin intermediul asociatiilor asistentilor sociali, va oferi suport asistentilor sociali care sunt activi in acest domeniu.

ASproAS va va informa asupra discutiilor si deciziilor in acest domeniu. De asemenea, ASproAS considera necesara formarea asistentilor sociali din Europa in acest domeniu si de aceea va sustine dezvoltarea acestei resurse.

Loading

Share Button