ASISTENTII SOCIALI
CARTI in BIBLIOTECA VIE IN ASISTENTA SOCIAL

Gabriela DAVID

Student in asisistenta sociala

Universitatea din Bucuresti


 

De ce ai ales sa te pregatesti prin intermediul programului de internship? Programele universitare nu sunt suficiente?

Am ales sa fac parte din programul de internship derulat de Asociatia Asistentilor Sociali, AsproAS, pentru a-mi imbunatati cunostintele legate de domeniul asistentei sociale, pentru a intra in contact cu asistenti sociali practicieni si pentru a cunoaste si alti studenti entuziasti si pasionati de profesia pentru care se pregatesc.

Aici am oportunitatea sa lucrez cu oameni de la care am ce invata, care nu imi transmit continuturi goale si fara sens, ci cunoastere insotita de atitudini, de sens, de entuziasm si dedicare.

In ce priveste programele universitare, acestea sunt prioritare, dar nu suficiente. Te ajuta sa dobandesti o baza teoretica, dar daca nu vii in completare cu o pregatire practica adecvata, nu te poti orienta cu usurinta intr-un domeniu atat de complex precum cel al asistentei sociale.

Consider ca diferenta dintre un asistent social profesionist si unul slab pregatit poate consta intr-un program internship.

Care crezi ca este profilul asistentului social de care societatea va avea nevoie atunci cand vei finaliza studiile?

Societatea are nevoie de asistenti sociali profesionisti, pentru care formarea continua sa reprezinte o prioritate.              

Este important ca interventia asistenților sociali sa fie centrata pe servicii si nu pe prestatii, asa cum se intampla in prezent. Din practica am inteles ca nu poti rezolva o problema sociala oferind o suma de bani. Am invatat ca asistentul social este agentul schimbarii; prin urmare el trebuie sa se axeze pe schimbarea de atitudini, mentalitati si comportamente si sa isi manifeste rolul de suport in dezvoltarea strategiilor de rezolvare a problemelor, precum si de initiator al programelor de prevenire.

Privesc asistentul social ca fiind cea mai importanta resursa din comunitate. Acesta ofera suport celor care trec prin situatii de viata dificile. Din acest motiv este necesar ca asistentul social sa lucreze in permanenta cu propria persoana, sa isi dezvolte pe langa pachetul de cunostinte si competente si o gandire flexibila. Asistentul social trebuie sa studieze si sa lucreze cu el insusi partea de inteligenta emotionala si sociala. In plus cred ca orice asistent social trebuie sa aiba un mentor care să il gideze in acest proces de dezvoltare.

Ce competente ti-ai dezvoltat prin programele de Internship?

Programele de internship reprezinta pentru mine oportunitati de a ma dezvolta atat profesional, cat si personal.

Prin intermediul acestora am reusit sa imi dezvolt competente interpersonale si civice, cum ar fi capacitatea de a manifesta solidaritate in rezolvarea problemelor care afecteaza societatea, capacitatea de a comunica constructiv in situatii sociale diferite, abilitatea de a reflecta asupra propriei persoane si asupra activitatilor desfasurate si abilitatea de a mobiliza resurse.

Deasemenea mi-am dezvoltat abilitatile organizatorice, am invatat cum se organizeaza o activitate ca sa ai succesul de care ai nevoie. Pentru mine este important sa invat asta, pentru ca ma pregatesc sa ii sustin si indrum pe oameni sa-si organizeze strategic actiunile pentru a reusi in schimbarile pe care le planifica.

Am reusit sa imi depasesc barierele de comunicare in public, dezvoltandu-mi astfel capacitatea de a transfera cunostinte si abilitatea de a aplica metode de educatie non-formala in asistenta sociala.

De ce ai ales sa participi la programul de promovare a profesiei de asistent social in licee?

Este foarte important ca elevii sa fie sustinuti in a lua o decizie asupra carierei pe care doresc sa o urmeze, printr-o informare corecta si completa.

Astfel, am ales sa sustin promovarea profesiei de asistent social in licee, pentru ca tinerii sa afle ca exista programe de studii universitare de care pot tine cont in planul lor de cariera si ca aceasta profesie este frumoasa si nobila, le ofera subiecte interesante care ii ajuta sa se dezvolte ca oameni, sa inteleaga mai bine lumea, pe ei insisi si pe ceilalti si pe ei in relatie cu ceilalti.     

Deasemenea este foarte important ca tinerii sa afle ca exista servicii sociale pe care le pot solicita daca situatia o cere.

Acest program m-a ajutat foarte mult sa imi clarific mie insami anumite aspecte legate de domeniul asistentei sociale. Explicand altora am reusit sa inteleg mai bine notiuni ce imi erau vagi sau asupra carora nu am reflectat suficient inainte.

Ce ai recomanda studentilor in asistenta sociala atunci cand aleg un program de internship?

Recomand studentilor in asistenta sociala sa aleaga un program de internship care sa se plieze pe nevoile de cunoastere si aspiratiile lor.

Este necesar sa faca o scurta cercetarea a institutiei in care urmeaza sa desfasoare activitatile, eventual sa caute sa cunoasca persoane care au facut sau fac parte din respectiva institutie pentru a afla opinii si impresii, sa afle detalii despre proiectele in care pot fi implicati studentii.

Mai mult de atat eu cred ca sunt importante trei aspecte : trebuie sa creada in cauza pe care organizatia o sustine, trebuie ca valorile lor sa corespunda valorilor organizatiei si este absolut necesar ca oamenii din locul respectiv sa fie orientati catre formarea studentilor si sa fie dispusi sa construiasca relatii bazate pe intelegere, respect si incredere.

Iti multumim si iti dorim succes, Gabriela!

 

Loading

Share Button