Tu ce crezi? Cine schimba Romania asta de zi cu zi?
Noi, asistentii sociali, stim ca fiecare dintre noi contribuie la schimbare, in locul in care ne aflam.
Simon Suitner, director al Somaro, primul magazin social din Romania: oamenii cu venituri scazute pot cumpara, la preturi simbolice, alimente si produse nonalimentare din magazinele Somaro din Romania. Fie ca se apropie de data de expirare sau au mici defecte de ambalare, produsele sunt donate de producatori sau distribuitori magazinelor Somaro pentru a ajunge, mai departe, la oameni care nu-si permit sa-si cumpere produse din magazinele obisnuite. Altfel, produsele ar ajunge la groapa de gunoi.
Ana Radulescu: exista mai multe moduri de a ajuta. Noi am creat o oportunitate ce poate fi folosita in Romania pentru cei 51% dintre copiii care traiesc in saracie si pentru cei 38,1% dintre copiii care traiesc in saracie severa. Pe langa asta, insa, personal am sustinut lupta lui Simon, un asistent social care hraneste pana la 630 de familii care traiesc in saracie, doar in sectorul 1 din Bucuresti. Si cred ca prin ceea ce am reusit noi am redat increderea ca noi, asistentii sociali, putem sa schimbam ceva pentru oamenii care nu se pot reprezenta singuri. A fost o bucurie sa il pot sustine pe Simon in acest demers. Este incredibila motivatia si puterea lui de a se bate pentru ca hrana sa ajunga intr-un mod demn pe masa oamenilor. A fost un efort mental si psihic foarte mare, dar a meritat.
In 27 septembrie a.c., Comisia pentru Industrii a aprobat amendamentele ASproAS. Multumim deputatului Florin Alexe, initiator al propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare, care a oferit sansa ASproAS de a prezenta argumentele.
In martie 2016, Asociatia Asistentilor Sociali din Romania (ASproAS), reprezentata prin Simon Suitner si Ana Radulescu, a cerut oprirea de la vot a legii risipei alimentare si introducerea unor amendamente care sa faca posibil ca hrana aflata aproape de termenul de expirare sa ajunga pe masa oamenilor saraci.
In Romania, cea mai mare risipa se raporteaza la nivelul gospodariilor populaţiei (49%), acestea fiind urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentaţiei publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), reiese din datele furnizate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR).