Doamnă președintă ANPDCA, ne întoarcem la angajarea lucrătorilor sociali? Asta înseamnă să întoarcem în evul mediu al asistenței sociale

În baza declarației făcute în presă la data de 29 ianuarie 2020 de către doamna Maria Mădălina Turza, președintă a ANPDCA, Asociația Asistenților Sociali in România (ASproAS) aduce la cunoștință doamnei președintă că ocupația de lucrător social nu mai există, iar specialiștii din serviciile sociale care trebuie să fie lideri de intervenție sunt în fapt ASISTENȚII SOCIALI.

Conform organizării serviciilor județene de protecție și asistență socială, „lucrătorii sociali trebuie să cunoască situația la nivelul fiecărie comune și mai apoi să comunice situațiile de risc”, explică Turza.

Citeşte întreaga ştire: Adriana Nedelea LA FIX| Mădălina Turza, președinta ANPDCA: „În prezent, DGASPC intervine în regim de criză. Lipsesc lucrătorii sociali de la nivelul local care să reclame abuzurile”.

 

Ocupația de lucrător social nu mai există, doamnă președintă ANPDCA, și nici nu ar trebui să mai existe în serviciile sociale dacă nu vrem să întoarcem România în evul mediu al asistenței sociale.

De altfel, Hotărârea Nr. 797/2017 din 8 noiembrie 2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială şi a structurii orientative de personal nu menționează lucrătorul social, ci face referire la angajarea ASISTENȚILOR SOCIALI. Sperăm că nu ne întoarcem la angajarea lucrătorilor sociali.

Nu înțelegem dacă doamna președintă nu cunoaște prevederile legii, sau încalcă demnitatea profesiei de ASISTENT SOCIAL. Terminologia utilizată ne îngrijorează și pentru faptul că nu vedem angajamentul pentru profesionalizarea serviciilor sociale. Noi sperăm că nu este vorba de întoarcerea la angajarea lucrătorilor sociali.

ASproAS continuă să solicite și să susțină angajarea ASISTENȚILOR SOCIALI în serviciile publice de asistență socială și profesionalizarea serviciilor sociale.

Ana Rădulescu

Director ASproAS

Președinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW)

Loading

Share Button