Directorul General ASproAS, Ana RADULESCU, a primit invitatia onoranta pentru a scrie Declaratia Federatiei Internationale a Asistentilor Sociali cu prilejul Zilei Internationale a Femeii.
Gasiti AICI link-ul declaratiei oficiale a IFSW
ASproAS a tradus aceasta Declaratie, pe care o gasiti mai jos.
Astazi, Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW) va invita sa deveniti parte din schimbarea lumii intr-un mod mai incluziv in ce priveste genurile, si sa sarbatoriti actele de determinare si inovare realizate de femei care au jucat un rol extraordinar in istoria tarii si a comunitatii lor.
Lumea se schimba rapid, fiind transformata de inovatia tehnologica si de globalizare. Cu toate acestea, egalitatea completa de gen nu a fost inca atinsa. Lumea zilelor noastre inca are lideri care persecuta femeile si sustin ca ele ar trebui sa aiba mai putin, sa fie mai putin si sa aspire la mai putin decat barbatii. Inca exista comunitati in care femeile se confrunta cu forme multi-dimensionale de excluziune si inegalitate in ce priveste securitatea, ocuparea, venitul, proprietatea, locuirea, sanatatea, educatia, drepturile cetatenesti, cadrele legale, precum si participarea democratica, respectul public si implinirea personala / profesionala.
Progresul incluziunii sociale si economice a femeilor este incetinit in multe locuri din lume. De aceea, asistentii sociali de pretutindeni au decis sa se reuneasca pentru a atrage atentia, pentru a contribui si pentru a depasi aceste inegalitati si bariere.
Asistentii sociali au cunostintele necesare si abilitatile prin care pot elimina discriminarea cu care femeile se confrunta pe fronturi multiple si intrepatrunse ale vietii sociale si economice. Asistentii sociali pot activa resursele necesare pentru a imputernici femeile care intampina dezechilibre intre munca si viata privata sau diferite cerinte ce pot fi coplesitoare; asistentii sociali pot sustine femeile platite prost si pe cele care beneficiaza putin sau deloc de protectie sociala; asistentii sociali pot inlesni accesul femeilor la oportunitati si pot oferi suport femeilor atunci cand se afla in cautarea unui loc de munca sau reintra in campul muncii dupa ce au nascut.
Imputernicirea economica si sociala a femeilor este o preconditie pentru a avea o dezvoltare sustenabila si comunitati reziliente. Asistentii sociali sunt martorii faptului ca o comunitate este mai pregatita sa faca fata riscurilor si provocarilor atunci cand femeile sunt incurajate sa se implice mai mult in viata sociala, economica si politica.
In societatile care promoveaza accesul egal la oportunitati si resurse, femeile dispun de cunoastere, abilitati, creativitate si inovatie atunci cand au de gestionat provocari si schimbari. Iar ele dezvolta rezilienta necesara pentru a merge mai departe, deschizand usi noi si construind noi oportunitati.
Astazi, IFSW plateste tribut acelor femei care au produs o schimbare durabila in istoria profesiei de asistent social si a serviciilor sociale, incepand cu Jane Addams, una dintre fondatoarele asistentei sociale si laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 1931, si continuand cu toate femeile care si-au adus contributia lor extraordinara la viata societatii.
Stim si vedem ca femeile fac o diferenta in societatea zilelor noastre. De aceea, am decis sa devenim un vehicul important in determinarea unor schimbari importante pentru femei si pentru fete, pentru mame si pentru fiicele lor.
IFSW sustine tema campaniei de Ziua Internationala a Femeii 2017: #BeBoldForChange – care inseamna incurajarea oamenilor sa ia atitudine si sa actioneze pentru egalitatea de gen, pentru o societate mai buna.