In 21 martie 2017 este sarbatorita Ziua Mondiala a Asistentei Sociale, un eveniment promovat de catre Natiunile Unite si de catre Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW). ASproAS, Asociatia Asistentilor Sociali, promoveaza aceasta zi sub egida IFSW.

Oficial aceasta zi este sarbatorita in fiecare an in a treia zi de marti din luna martie. Tema Zilei Mondiale a Asistentei Sociale este stabilita pentru doi ani. Pentru perioada 2017-2018 tema este: Promovarea sustenabilitatii dezvoltarii comunitatii si a mediului.

In 21 martie 2017, asistentii sociali, impreuna cu colegii din serviciile sociale, vor organiza conferinte, seminarii, prezentari, sesiuni de informare si schimburi de experienta in care se va promova cresterea calitatii serviciilor oferite, dar si cresterea investitiei in serviciile sociale si in personalul serviciilor sociale.

In 21 martie 2017 Romania se va transforma intr-o Biblioteca Vie a Asistentei Sociale. Asistentii sociali si serviciile sociale vor arata contributia lor la dezvoltarea comunitatii si la combaterea saraciei. La acest moment, capacitatea sistemului de asistenta sociala de a reduce saracia este limitata, iar probleme cu care se confrunta populatia sunt critice.

ZIUA MONDIALA A ASISTENTEI SOCIALE este o zi in care atragem atentia asupra nevoii de investitie in serviciile sociale, asupra nevoii de facilitare a angajarii si implicarii adecvate a asistentilor sociali in dezvoltarea sustenabila a comunitatilor si asupra nevoii de finantare inteligenta a asistentei sociale.

Asistenta sociala este legata direct de dezvoltarea economica si sociala; fara asistenta sociala si asistenti sociali nu poate fi vorba de dezvoltare sustenabila.

O economie durabila este una care ia in considerare efectele pe termen lung ale afacerilor economice asupra vietii oamenilor. Companiile doresc sa opereze in medii in care forta de munca este calificata si unde exista o cerere din partea membrilor comunitatii pentru locuri de munca. Iar o comunitate sustenabila este un loc in care oamenii doresc sa traiasca si pot sa munceasca.

Rostul nostru, al asistentilor sociali si a serviciilor sociale pe care le furnizam este acesta: de a-i ajuta pe oameni sa fie activit si puternici in comunitatile in care traiesc, sa fie capabili sa contribuie la deciziile comunitatii, sa inteleaga efectele deciziilor pe termen lung si sa sustina comunitati puternice.

In Romania este nevoie de investitie inteligenta in asistenta sociala. Este absolut necesar daca vrem sa construim servicii care sa ii ajute pe oameni. Iar asistentii sociali isi aduna fortele pentru a face vizibile modele de buna practica si a solicita investitia in serviciile care sunt departe de scopul pentru care ele exista.

In Romania avem un paradox. Fie gasesti servicii care sunt model de buna practica, fie gasesti cele mai proaste servicii.

In prima categorie, avem serviciile sociale in care personalul este incadrat in functie de profilul profesional, in care activitatile de munca ce sunt specifice profilului profesional al asistentului social sunt chiar implementate de catre asistenti sociali, in care fiecare specialist din echipa este un specialist cu formare initiala si continua in serviciul pe care il ofera, in care asistentii sociali sunt modele de inspiratie si contribuie la schimbarea lumii in care traiesc si lucreaza. Si mai mult sunt serviciile in care asistentii sociali contribuie la cresterea calitatii practicii profesionale. Sunt oamenii care inoveaza si imbogatesc serviciile in care lucreaza. Am avut onoarea si bucuria sa ma intalnesc cu oamenii care au beneficiat de serviciile sociale si de serviciile asistentilor sociali din aceasta categorie. Feedbak-ul primit de la ei m-a facut sa ma simt intr-o lume normala si sa ma incarc de energie pozitiva. Acesti asistenti sociali sunt profesionisti modesti, dar nu inceteaza sa caute formarea, nu obosesc sa invete si sa impartaseasca din experienta lor, nu se lauda cu munca lor si nu apar decat pe scena vietii oamenilor.

In a doua categorie sunt serviciile sociale care sunt conduse de oameni care habar nu au ce inseamna managementul unui serviciu social, ce este asistenta sociala si care inca mai cred ca este suficient sa ii oferi omului un ajutor financiar indiferent de problemele sociale pe care le are. Sunt serviciile in care inginerul agricol se recomanda ca asistent social, in care secretara iti face evaluarea nevoilor sociale, in care personalul te trateaza intr-un mod umilitor. Si tot aici mai intra serviciile in care dai peste un asistent social care a terminat facultatea acum cativa ani si care nu a mai fost interesat de formare in utimii ani sub pretextul ca nu are bani sa participe la formare sau schimb de experienta (in conditiile in care sunt foarte multe programe de calitate care sunt gratuite), care este convins ca munca lui se reduce la intocmirea dosarelor si la documentarea cazurilor, sunt cei care nu au nici un impact pozitiv in viata oamenilor pentru ca interventia lor e rupta din experiente personele, dar care au nevoie de poza la avizier in care se spune ca el este cel mai bun angajat al anului. Sunt servicii care nu au nici o legatura cu Romania lui 2017 si care au nevoie de tot suportul nostru pentru a le ajuta sa atinga nivelul de calitate cerut unui serviciu de asistenta sociala.

Suntem tara in care, in zonele rurale cu cea mai mare saracie nu avem asistenti sociali care sa lucreze sa ii ajute pe oameni sa gaseasca solutii.

Potrivit datelor Eurostar, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei. In 2014 aveam 40,2% din populatia Romaniei care traia in saracie. De asemenea, o treime din populatie este afectata de privare materiala severa, in sensul ca nu-si poate permite sa achizitioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Institutul National de Statistica publica in 2015 faptul ca o treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. Situatia copiilor este si mai dramatica. Datele Eurostar arata ca aproape o treime (32%) din copiii Romaniei traiesc in conditii de lipsuri materiale grave si unul din doi copii era expus riscului de saracie sau de excluziune sociala.

Cele mai multe din aceste persoane traiesc in cele 535 comune care au grade de saracie peste medie si severe, adica oamenii traiesc forme grave de saracie si sufera de foame. Numarul persoanelor care traiesc in zonele marginalizate a acestor 535 de comune este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane (un numar care este oricum exagerat de mare), in aceste comunitati ar trebui sa fie un numar minim de 1423 de asistenti sociali angajati care sa ofere doar servicii sociale. In realitate sunt 292 de asistenti sociali angajati care sunt implicati doar in munca administrativa. Acest numar reprezinta 20% din personalul necesar. Oamenii sunt lasati singuri, fara suport, desi este o certitudine ca din anumite probleme nu poti iesi singur in lumea in care traim. Si ca este nevoie de suportul unui profesionist numit asistent social.

 

ASproAS a facut in 2016 Raportul de tara pentru Semestrul European si a aratat unde Romania a reusit interventii de succes, dar si unde este necesar sa ne orientam investitia.

 

Pe 21 martie asistenti sociali din toata tara va vor prezenta sensul muncii lor in Biblioteca Vie a Asistentei Sociale. Asa veti avea posibilitatea sa constatati efectele lipsei de servicii sociale.

 

LA MULTI ANI ASISTENTILOR SOCIALI SI PERSONALULUI SERVICIILOR SOCIALE!

 

Ana RADULESCU

Director General Asociatia Asistentilor Sociali din Romania

Loading

Share Button