Astăzi am trimis la Ministerul Muncii și Protecției Sociale solicitarea de retragere a OUG privind vaccinarea și testarea săptămânală anti-COVID, a personalului din asistența socială, pe bani proprii.
Creșterea ratei de vaccinare poate avea loc doar prin informare, clarificare, sau metode stimulative, nu prin condiționări sau constrângeri.
ASproAS 16/10.09.2021
CĂTRE,
Ministerul Muncii și Protecției Sociale
În atenția Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Doamnei Raluca TURCAN
SOLICITARE:
Asociația Asistenților Sociali din România (ASproAS) solicită retragerea proiectului de O.U.G. care:
- impune vaccinarea obligatorie
- testarea săptămânală anti-COVID pe bani proprii
pentru persoanele care sunt angajate în asistența socială.
ARGUMENT
Asociația Asistenților Sociali din România recunoaște și susține nevoia de protecție a persoanelor vulnerabile în fața riscului de infectare cu SARS-Cov2. Considerăm că personalul din asistență socială are o responsabilitate directă în asigurarea măsurilor de protecție a persoanelor care beneficiază de suportul serviciilor sociale.
Pe de altă parte, așa cum susținem din martie 2020, este necesar să fie asigurată o investiție materială și financiară potrivită pentru asigurarea echipamentelor necesare care să ajute personalul din asistență socială să implementeze măsurile de prevenire a infectării, așa cum sunt ele promovate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
În baza informațiilor promovate de Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv persoanele vaccinate pot transmite virusul. În aceste condiții, măsura vaccinării obligatorii nu este un criteriu de siguranță pentru protecție, în afara unor măsuri de prevenire eficiente.
Mai mult, este deja agreat la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății faptul că vaccinarea nu poate fi obligatorie și sunt necesare măsuri suplimentare de informare.
Prin urmare, solicităm Ministerul Muncii și Protecției Sociale asigurarea:
- unor sesiuni de dezbatere împreună cu personalul din asistența socială asupra măsurilor de protecție și asupra vaccinării și identificarea unor soluții reale de prevenire a răspândirii infectării cu SASR-Cov2;
- asigurarea fondurilor necesare pentru materialele de protecție.
Pentru orice detaliere privind propunerile noastre vă stăm la dispoziție pe email și telefon.