Semestrul European urmareste reformele implementate de catre autoritatile nationale si face vizibile ariile care necesita imbunatatite.

Raportul privind Romania a fost realizat de Ana Radulescu in cooperare cu asistentii sociali din serviciile publice de asistenta sociala.

Dezbaterile Semestrului European se centreaza nivelul realitatii local si faciliteaza intelegerea modului in care politicile locale sunt traduse in practici locale. Aceste asigura vizibilitatea modului in care traducerea politicilor sociale decise la nivel Eurpean sunt traduse in practici locale si se regasesc in acestea.  

Pe parcursul Semestrul European este organizat un grup de lucru pentru identificarea prioritatilor Pilonului Social European privind Drepturile Sociale.

Invitati in cadrul Semestrului European este Jeroen Jutte, Head of Unit “Employment and Social Aspects of European Semester”, DG for Employment and Social Affaires and Inclusion, European Commission, Istvan Vanyolos, Policy Officer, “Socioeconomic aspect of the European Pillar of Social Rights, in DG for Employment and Social Affaires and Inclusion, European Commission and Bart Vanhercke, Director of the European Social Observatory.

La aceasta sesiune a Semestrului European, Raportorul pentru Romania este Ana Radulescu, Director Executiv CFCECAS si Presedinte al AsproAS (Asociatia Asistentilor Sociali din Romania).

 

Ana Radulescu:

“Propunerile pentru ceea ce ar trebui sa reprezinte prioritatile Romaniei in relatie cu serviciile locale sunt legate de cresterea profesionalizarii serviciilor de asistenta sociala, cresterea investitiei in serviciile comunitare si introducerea abordarii integrate a interventiei la nivel comunitar pentru coordonarea interventiei si a serviciilor oferite. Pe de o parte, politicile sociale nu au nici o valoare daca nu sunt ancorate in realitatea de zi cu zi a oamenilor si nu pot fi traduse in practici de interventie a serviciilor de asistenta sociala; pe de alta parte, politicile sociale dezvoltate la Brussels trebuie sa inspire si sa sustina dezvoltarea interventiei asistentilor sociali din comunitate. Iar nevoile oamenilor trebuie traduse de catre serviciile sociale pentru a fi preluate de catre decidentii din Brussels. Acesta este rolul meu in cadrul Semestrului European. Sa facilitez aceasta intelegere, traducere si transpunere a politicilor sociale in practici de interventie si a nevoilor oamenilor si a serviciilor locale in prioritati de lucru a celor care decid politicile sociale si aloca resurse pentru implementarea acestora

In cadrul Semestrului European sunt traduse nevoile oamenilor si a serviciilor sociale locale si in care sunt identificate modalitatile in care sunt transpuse politicile, decise in Brussels, la nivel local. Ambele conteaza la fel de mult. Romania este extrem de diferita: profesionalizarea serviciilor sociale a inceput in Romania, dar este inca inceata. Avem prea putine servicii publice de asistenta sociala care au capacitatea sa identifice nevoile reale ale oamenilor si au capacitatea sa formuleze masuri potrivite sau servicii care au capacitatea sa transpuna politicile sociale in practici de interventie care sa faciliteze schimbari in viata oamenilor. Impactul serviciilor sociale in facilitatea schimbarii conditiilor de viata ale oamenilor este legat direct de profesionalizarea acestor servicii.”

Loading

Share Button