Un raport al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA)   ”Violenta impotriva femeilor: in fiecare zi si in orice loc” arata ca 30% dintre femei spun ca au fost afectate de violenta fizica sau sexuala la un moment dat in viata, 24% dintre femeile din Romania au suferit violenta din partea partenerului, iar 14% dintre femeile din Romania au suferit violenta din partea unei alte persoane decat partenerul.

In Romania 32% dintre respondente au recunoscut ca au suferit hartuire sexuala, in timp ce in randul absolventelor de facultate procentul ajunge la 40%. Doar in ultimele 12 luni 11% dintre femei au fost hartuite sexual. In ce priveste hartuirea (stalking) adesea asociata de separarea de partener, media la nivel european este 18%, in timp ce in Romania 8% dintre respondente au afirmat ca ar fi fost supuse la acest tratament.

Cu toate acestea, doar 47% dintre femei stiu de existenta unei legi care protejeaza femeile impotriva violentei domestice in Romania. 74% dintre femei nu cunosteau niciun serviciu de suport specializat. Doar 17% dintre respondente au afirmat ca au apelat la politie in urma celui mai sever incident de violenta suferit vreodata si doar 1% la serviciile sociale, in timp ce media de adresare catre politie si servicii de suport la nivel european este de 33%.

In ultimele luni Romania a facut pasi importanti spre dezvoltarea unor masuri si servicii de suport a victimelor violentei sexuale. Agenţia Naţionala pentru Egalitatea de Şanse intre femei şi barbaţi (ANES) si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice face demersuri pentru dezvoltarea unui pachet integrat de masuri pentru asistenta victimelor violentei sexuale. In cadrul angajamentului Ministrului Muncii Dragos Pislaru de a dezvolta aceste servicii, Andra Croitoru (Secretar de Stat ANES) si Ana Radulescu lucreaza impreuna cu o echipa care include reprezentanti din ministere si din ONG-uri cu activitate relevanta pentru acest domeniu pentru a dezvolta o abordare integrate a serviciilor de suport din care sa faca parte: asistentul social UPU/CPU, cadrele medicale UPU/CPU, politistul, medicul IML, ONG-urile care ofera servicii de consiliere si adapost.

Procedurile de lucru dezvoltate de catre asistentii sociali in cadrul proiectului comun al Departamentului pentru Situatii de Urgenta (http://www.dsu.mai.gov.ro) – AsproAS (www.asproas.ro) – CFCECAS (www.cfcecas.ro) reprezinta o resursa importanta pentru dezvoltarea acestor servicii de asistenta a victimelor violentei sexuale. La acestea sa adauga noua decizie a Consiliul Superior de Medicina Legala care a aprobat, in data de 13 octombrie 2016, la solicitarea Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Babati (ANES), introducerea unui kit pentru recoltarea probelor biologice in cazuri de violenta sexuala. Continutul kit-ului se bazeaza pe modele similare in alte tari europene.

In perioada urmatoare sunt derulate sesiuni de lucru intre ministere pentru a agrea un demers comun de asistenta a victimelor violentei sexuale.

Loading

Share Button