ASproAS, asociatie a asistentilor sociali profesionisti din Romania, asigura gratuit asistenta sociala pentru familiile tinerilor care au decedat pe 30 octombrie, in tragedia de la Colectiv, dar si pentru familiile care, la acest moment, ii au pe cei dragi in spitale.

Directorul AsproAS, Ana Radulescu: „Vom vizita familiile si le vom oferi suportul nostru. Vom face o evaluare a nevoilor pe care aceste familii le au si le vom pune in relatie cu resursele disponibile.

In primul rand ne vom asigura ca resursele materiale si financiare ajung la familii in functie de nevoile pe care le au. Chiar daca au trecut printr-o drama comuna, nevoile fiecarei familii sunt diferite. Pe parcursul acestor zile a existat o activare de resure extraordinara pentru familiile care au suferit, dar acum este important ca fiecare familie sa primeasca resursele de care are nevoie pentru a trece prin momentele dificile cu care se confrunta.

Fiecare familie va avea nevoie de un alt tip de suport specializat si o indrumare spre un alt tip de specialist. Rolul nostru va fi sa identificam tipurile de nevoi, sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga procedurile sau etapele prin care urmeaza sa treaca si sa ii punem in contact cu ajutorul de care ei au nevoie.

In al doilea rand vom pregati familiile pentru modificarile care vor apare in viata lor sociala si profesionala ca urmare a situatiei prin care au trecut. Viata acestor familii s-a modificat radical intr-un timp foarte scurt. Cei care acum sunt in spitale vor fi nevoiti sa-si modifice complet activitatile de munca, relatiile sociale sau activitatile de timp liber. Cei mai multi nu isi vor mai putea relua activitatile pe care le-au avut pana acum. Nu vor mai putea face lucrurile pe care le-au facut pana acum. Familiile au nevoie sa fie sustinute pentru a face fata modificarilor care deja s-au produs in viata lor, dar care vor avea efecte mai tarziu.

Mai mult, in timpul acesta in care sunt in spitale, familiile au alti membri de care sa aiba grija, cum ar fi copii sau persoane varstnice. Este important ca membrii familiei sa primeasca suport pentru a face fata solicitarilor legate de asistenta medicala, dar si de responsabilitatile fata de ceilalti membrii.

Pentru a reusi sa oferim asistenta sociala pentru toate familiile care sufera in acest moment vom mobiliza o echipa de 30 de asistenti sociali si studenti in asistenta sociala care se vor implica voluntar in aceasta munca. Suntem pregatiti sa oferim suport in asistenta sociala tuturor familiilor afectate. Pentru fiecare caz vom avea echipe formate dintr-un asistent social si un student in asistenta sociala. Acolo unde va fi nevoie vom activa asistentii sociali din alte localitati.

Interventia asistentilor sociali este una pe termen lung. Cea mai mare dificultate pe care o avem este sa ajungem sa intram in contact cu aceste familii. Echipa noastra colaboreaza in acest moment cu alte organizatii si institutii pentru a facilita acest proces. Pentru noi este important sa oferim suport, dar in acelasi timp sa nu creem nici un fel de disconfort familiilor.

ASproAS face apel la pastrarea confidentialitatii datelor si respectului fata de familiile care trec acum prin aceasta tragedie. 

AsproAS face parte din Grupul de ajutor ‪#‎ImpreunaRezistam, o comunitate de voluntari fara niciun fel de implicare politica.

Toti cei care au nevoie de ajutor, sunt rugati sa apeleze la linia telefonica de urgenta – 021 9647, destinata victimelor incendiului din clubul Colectiv si familiilor acestora, ce functioneaza in regim de call-center, care este disponibila 24 din 24 de ore. 021 9647 este numarul pus la dispozitie de catre Colegiul Psihologilor din Romania si MedLife, initial, pentru consultanta psihologica, extins, acum, si pentru asistenta sociala, din cauza numeroaselor cereri in acest sens.

IMPORTANT: ASproAS nu deruleaza nici o campanie de stangere de fonduri. Asistentii sociali colaboreaza cu organizatiile care deruleaza aceasta activitate. 

Loading

Share Button