COMUNICAT DE PRESA
Asociatia Asistentilor Sociali, AsproAS, dezaproba decizia judecatorului potrivit careia actele de violenta izolate sunt acceptate. ASproAS condamna utilizarea ORICAREI forme de violenta si abuz fizic sau emotional in programele de educatie scolara si prescolara si solicita institutiilor statului si ONG-urilor implicate in furnizarea acestor programe sa respecte legislatia in privinta protectiei copilului fata de orice forma de abuz si violenta.
ASproAS solicita institutiilor statutului sa-si asume responsabilitatile si sa nu puna doar pe umerii parintilor obligatia de a asigura protectia fata de orice forma de violenta sau riscuri, atunci cand vorbim de prezenta copilului in gradinita.
ASproAS solicita angajatilor institutiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intra in contact cu copilul sa renunte la orice forma de pedeapsa corporala sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ. Angajatii institutiilor publice sau private au obligatia, prin lege, sa anunte organele de urmarire penala in caz de abuz, neglijare, exploatare si orice forma de violenta asupra copilului.
Nu exista nici un context sau motiv care sa justifice violenta sau abuzul asupra copilului. ORICE forma de violenta sau abuz este interzisa prin lege pentru ca are efecte negative semnificative pe parcursul dezvoltarii copilului si influenteaz modul in care va fi adultul de maine.
Asistentii sociali atrag atentia asupra faptului ca evenimentul mediatizat in ultimele zile nu este unic. Lipsa reglementarilor clare privind acreditarea si functionarea institutiilor si organizatiilor care deruleaza programe de educatie scolara si prescolara deschide calea unor practici asociate cu abuzul sau violenta asupra copilului. Mii de copii sunt inscrisi in gradinitele particulare, care functioneaza ilegal, fara autorizatia Ministerului Educatiei. Desi au aceasta responsabilitate, Inspectoratele Scolare nu verifica autorizatia gradinitelor.
De aceea, pe langa legislatia pe care Romania a adoptata privind respectarea drepturilor copilului este necesara reglementarea clara a programelor de educatie prescolara in acord cu nevoile de dezvoltare si de protectie a copilului impotriva oricaror forme de violenta. Ministerul Educatiei trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru reglementarea activitatii gradinitelor si sa impuna practici care sa evite functionarea unor gradinite sub forme ascunse dupa titluri de programe care, in fapt, pun copiii in risc. La acest moment copiii sunt expusi la riscuri atunci cand sunt lasati in grija gradinitelor fara autorizatie si fara porceduri care sa fie in acord cu legislatia in domeniul protectiei drepturilor copilului. Ministerul Educatiei nu poate lasa aceasta responsabilitate pe seama verificarilor facute de catre parinti la momentul inscrierii copiilor in program.
Asistentii sociali informeaza ca orice persoana care intra intr-un raport juridic care priveste cresterea, ingrijirea sau educatia copilului este obligata sa sesizeze organele de urmarire penala in caz de abuz, neglijare, exploatare si ORICE forma de violenta asupra copilului.
Totodata, asistentii sociali ii informeaza pe judecatorii implicati in cazuri privind abuzul si violenta asupra copilului ca Romania este parte a comunitatii internationale privind protectia copilului, iar deciziile in asemenea cazuri trebuie sa respectarea legislatia adoptata de Romania in domeniul.