Ziua Mondiala a Serviciilor Publice devine, in Romania, Ziua Serviciilor Publice de Asistenta Sociala!
Ziua de 23 iunie a fost aleasa de catre Natiunile Unite pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Serviciilor Publice. Scopul acestei zile mondiale aste acela de a creste vizibilitatea si impactul serviciilor publice in dezvoltarea sociala.
Incepand cu 2017, in Romania vom pregati o serie de actiuni si evenimente ce vor avea loc cu scopul de a promova rolul serviciilor publice de asistenta sociala in dezvoltarea sociala si economica, dar si de a atrage atentia asupra provocarilor cu care se confrunta aceste servicii atunci cand ofera sau trebuie sa ofere suport persoanelor care trec prin perioade de vulnerabilitate. Aceste actiuni se inscriu intr-o agenda globala. Ieri si astazi, 22-23 iunie 2017, Natiunile Unite organizeaza in Haga un forum unde au lansat tema de lucru si provocarea: “Viitorul este acum: accelerarea inovarii in serviciul public pentru Agenda 2030”. Serviciile publice de asistenta sociala din Romania vor incepe din acest an sa promoveze contributia asistentilor sociali si a servicilor publice de asistenta sociala pe Agenda 2030. Promovarea inovarii realizata in serviciile publice de asistenta sociala a inceput anul acesta cu Conferinta Nationala de Asistenta Sociala ce a avut loc la Bucurest in perioada 16-18 iunie 2017. ASproAS (www.asproas.ro) & CFCECAS (www.cfcecas.ro) vor oferi suport serviciilor de asistenta sociala pentru a marca ziua de 23 iunie ca Zi a Serviciilor Publice de Asistenta Sociala, DAS-uri, DGASPC-uri, SPAS-uri.
(Ana Radulescu – director general al Asociatie Asistentilor Sociali din Romania AsproAS si al Centrului de Formare si Evaluare in Asistenta Sociala – CFCECAS).
Nevoia de promovare a serviciilor publice de asistenta sociala este data de importanta si de impactul pe care aceste servicii il au in viata comunitatilor.
Asistenta sociala este un domeniu foarte complex pentru ca vorbim de oameni afectati de vulnerabilitati multiple. Ca Directie de Asistenta Sociala Comunitara ne bucuram de o echipa de specialişti care de ani de zile lucreaza in acest domeniu si care continua sa inoveze pentru a dezvolta si implementa alternativele potrivite la problemele cu care oamenii din comunitate se confrunta. Am dezvoltat serviciile sociale pentru copiii mici, pentru tineri si pensionari, dar si pentru oamenii ai strazii. In ceea ce priveşte strategia, ne axam pe serviciile sociale integrate, astfel incat beneficiile pasive sa nu mai aiba un rol atat de important, iar serviciile sociale integrate saasi creasca impactul in viata oamenilor.
(Oana Parvulescu, Directorul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara Arad).
Serviciile publice de asistenta sociala judetene și mai ales serviciile specializate pe protectia copilului, protectia victimelor violentei in familie sau protectia persoanelor cu dizabilitati sunt un semnal clar dat comunitatii ca oamenii nu sunt lasati singuri sa faca fața probleme extrem de serioase cu care se confrunta. Serviciile publice de asistenta sociala din cadrul DGASPC-urilor au capacitatea sa inoveze si pot sa gaseasca rsspunsuri la problemele comunitatii, dar au nevoie de resurse adecvate si au nevoie de personal calificat. Avem experienta necesara sa aducem pe Agenda 2030 contributia DGASPC Sibiu pentru cresterea calitatii vietii oamenilor.
(Laura Camelia Vilsan, Director General al Direcției Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu)
Avem servicii publice de asistenta sociala valoroase, de calitate care au o contributie relevanta in viata oamenilor in momentele in care acestia fac efortul sa-si schimbe viata in bine. Valoarea serviciilor publice de asistenta sociala este data de competentele pe care le au oamenii din serviciile sociale si de resursele pe care reusesc sa le activeze. Trebuie sa promovam si sa facem vizibile serviciile pe care le acordam precum si eforturile pe care le facem pentru a le adapta schimbarilor sociale. In permanenta trebuie sa identificam solutii noi la probleme vechi, numai asa obtinem rezultatele care ni le-am propus. In acelasi timp trebuie sa recunoastem nevoia de profesionalizare a serviciilor publice de asistenta sociale si implicit nevoia de asistenti sociali bine pregatiti care sa activeze in cadrul serviciilor sociale, nevoia implicarii comunitatii si nevoia constientizarii autoritatilor publice locale si centrale in raport cu nevoile sociale ale comunitatilor.
(Stefana Zibileanu, Directorul Directiei de Asistenta si Protectie Sociala Tulcea).
Fara asistenti sociali si fara serviciile publice de asistenta sociala nu putem vorbi de dezvoltare sociala si economica sustenabila. Fara aceste doua conditii, Romania va continua sa creasca numarul persoanelor care devin vulnerabile si isi pierd functionalitatea sociala.
Serviciile publice de asistenta sociala sunt cele mai aproape de om. De aceea este important ca oamenii sa aiba incredere in noi ca putem sa ii ajutam. Oamenii simt daca ceea ce facem noi este sustenabil sau nu. Ei stiu ca au nevoie de suport ca sa reuseasca sa-si schimbe conditiile de viata. Si daca au incredere in tine, ca serviciu si ca specialisti, precum si in strategiile tale de suport, atunci folosesc oportunitatile pe care le deschizi pentru ei. Altfel, nu fac echipa cu tine in rezolvarea problemelor. Si nu poti sa ii ajuti.
(Tamara Vasinc, Directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala din Campia Turzii).
Avem nevoie sa promovam inovarile realizate de catre serviciile publice de asistenta sociala, dar avem nevoie si sa crestem vizibilitatea nevoilor din serviciile publice de asistenta sociala. Si cea mai mare nevoie este angajarea asistentilor sociali care sa sustina schimbarea conditiilor de viata a celor care se confrunta cu vulnerabilitati si forme de excluziune sociala. Suntem tara in care, in zonele rurale cu cea mai mare saracie nu avem asistenti sociali care sa ii ajute pe oameni sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta. Spre exemplu, in Romania avem 535 comune care au grade de saracie peste medie si severe, adica oameni traiesc forme grave de saracie si sufera de foame. Numarul persoanelor care traiesc in zonele marginalizate a acestor 535 de comune este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane (un numar care este oricum exagerat de mare), in aceste comunitati ar trebui sa fie un numar minim de 1423 de asistenti sociali angajati care sa ofere suport, ghidare, indrumare, consiliere si suport in dezvoltarea si implementarea unor strategii de schimbare. In realitate sunt 292 de asistenti sociali angajati care sunt implicati, in realitate, doar in munca administrativa de acordare de ajutoare sociale. Acest numar reprezinta 20% din personalul necesar. Avem nevoie de asistenti sociali pregatiti. Inovarea in serviciile publice de asistenta sociala este o conditie pentru ca nimeni sa nu fie lasat singur sau abandonat in fata problemelor. De aceea, Romania se alatura acestei actiuni globale de a promova inovarea in serviciile publice de asistenta sociala
(Ana Radulescu – director general al Asociatie Asistentilor Sociali din Romania AsproAS si al Centrului de Formare si Evaluare in Asistenta Sociala – CFCECAS).
ASproAS & CFCECAS impreuna cu DAS-urile si SPAS-urile din tara pregatesc pentru 23 iunie 2018 Conferinta Serviciilor Publice de Asistenta Sociala. Acest eveniment va crea oportunitatea de a cunoaste serviciile inovative din sectorul public de asistenta sociala, dar si de a identifica posibilitatile prin care aceste servicii pot sa-si creasca eficienta in a sustine pe cei care au nevoie de suport.
LINK-URI:
http://www.arq.ro/23-iunie-2017-este-ziua-mondiala-a-serviciilor-publice/15353
https://www1.agerpres.ro/comunicate/2017/06/23/comunicat-de-presa-dgaspc-sibiu-15-30-22
http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/23-iunie-ziua-mondiala-a-serviciilor-publice-127059.html
http://www.aradon.ro/ziua-mondiala-a-serviciilor-publice-sarbatorita-la-arad/1854213