17 octombrie este ziua dedicata eradicarii saraciei, o zi care ar trebui sa fie importanta pentru Romania si importanta pentru asistentii sociali.
17 octombrie este ziua in care noi toti ne reinoim angajamentul ca nu ne oprim din sustinerea familiilor si mai ales a copiilor care traiesc in saracie. Este ziua in care, prin actiunile pe care le facem, ne manifestam solidaritatea si umanitatea!
Pentru mine saracia are imaginea copiilor care merg la culcare fara sa manance si a parintilor care plang pentru ca nu pot sa-si hraneasca copiii. In Romania, 51% dintre copiii Romaniei traiesc in saracie, iar 38,1% dintre copii sunt afectati de deprivare materiala severa; circa jumatate dintre copiii de 11 ani declara ca merg la scoala fara sa manance; iar 5% sufera de subnutritie.
Asa ca am ales sa-mi petrec ziua alaturi de cei care si-au ales profesii si locuri de munca prin care sa ii ajute pe cei care traiesc in saracie. Astazi, am organizat un eveniment in care Dragos Pislaru, Ministrul Muncii a lansat Serviciile Comunitare Integrate. Este o lupta comuna cu saracia. De aceea, am invitat asistentii sociali din SPAS-uri si DAS-uri, asistenti medicali comunitari, manageri de caz din DGASPC-uri, experti in ocupare, politisti. Impreuna am discutat cum anume pot fi intarite serviciile publice de asistenta sociala pentru a interveni pe cele mai importante arii ale saraciei: ocuparea, educatia, sanatatea, participarea sociala si accesarea de resurse.
Pentru mine, lupta impotriva saraciei tine de sustenabilitatea interventie, de capacitatea de a accesa resurse, de accesul la cunoastere si de valorificarea oportunitatilor.
Nu poti iesi singur din saracie. Ai nevoie de suport. Asistentii sociali au nevoie sa fie sustinuti pentru a fi angajati in serviciile publice de asistenta sociala si apoi formati pentru a putea interveni sistemic, integrat in sustinerea celor care traiesc in saracie.
Dar trebuie sa le oferi oamenilor rute sigure de iesire din saracie. Pentru ca altfel exista teama de a parasi cercul beneficiilor financiare in favoarea altor oportunitati. Planul de mobilitate, ce va putea fi accesat de la 1 decembrie 2016, este un raspuns la aceasta nevoie de siguranta. Pentru ca oamenii nu pot sa iasa din sistemul de beneficii financiare daca nu au certitudinea ca nu isi vor pierde veniturile intr-o societate competitiva pentru care ei nu sunt pregatiti.
Astazi ne-am reinoim angajamentul, noi toti care lucram in domeniu serviciilor de asistenta sociala, sanatate, educatie si politici ca vom continua sa cautam solutii sustenabile pentru iesirea din saracie.
Astazi, schimbarea de paradigma de la un sistem centrat pe beneficii la un sistem centrat pe servicii sociale este sustinuta si promovata de Ministrul Muncii, Dragos Pislaru.
Ma bucur ca a venit ziua in care a crescut numarul celor care vorbim de abordarea integrata in care asistentul social, asistentului medical, consilierului scolar, consilierului de ocupare si alti specilisti intervin coordonat. Fragmentarea serviciilor oferite, combinata cu limitarea intervenției la acordarea de beneficii financiare echivaleaza cu adancirea saraciei.
Ca sa reusim in aceasta lupta, este necesar ca abordarea integrata sa fie o cerinta, nu o alternativa.
Astazi cineva a spus: sunteti frumosi ca echipa si functionati bine. Acum este necesar sa transferati asta si la nivel comunitar. Noi suntem deschisi, dar avem nevoie de suport.
Acesta este un feedback care imi arata ca ne indreptam in directia buna si ca nu mai suntem singuri!
MULȚUMESC TUTUROR!
Ana Radulescu